bezig met laden...

Nieuwsarchief

Feiten & weetjes NAC-Ajax

Feiten & weetjes NAC-Ajax

17/11/2017

Morgenavond wacht NAC de thuiswedstrijd tegen Ajax. In een uitverkocht Rat Verlegh Stadion gaat de ploeg van Stijn Vreven proberen de punten in Breda te houden. Als voorbereiding zetten we, met dank aan Opta Sports, een aantal feiten en weetjes op een rij!

• NAC en Ajax troffen elkaar in totaal 48 keer in Breda op Eredivisieniveau. Zes keer wist De Parel van het Zuiden de drie punten in het Rat Verlegh Stadion te houden. In deze 48 duels liet NAC het thuispubliek 42 keer juichen. 

• De laatste competitieoverwinning op Ajax in Breda dateert van 21 september 2003. Op die zondag-middag werd het 4-2 (tevens de grootste overwinning ooit op de Amsterdammers). Voor NAC scoorden die middag Johan Elmander (2x), Nourdin Boukhari en Stefano Seedorf. Na-mens Ajax waren Victor Sikora en Zlatan Ibrahimoviç trefzeker. 

• Dat is de laatste keer dat NAC een thuisuel tegen Ajax in Bredaas voordeel besliste. Op 16 januari 2008 werden de Amsterdammers tevens met 4-2 verslagen, maar toen in het toernooi om de KNVB Beker.

• De laatste confrontatie tussen beide ploegen was in Amsterdam. Op 19 april 2015 bleef het in de ArenA 0-0. De enige speler die deze wedstrijd destijds speelde en vanavond ook nog actief is, is Joël Veltman. 

• NAC en Ajax kennen een rijke transfergeschiedenis met elkaar. In totaal verwisselden 26 spelers Breda voor Amsterdam of vice versa. De eerste die vanuit de hoofdstad naar het zuiden kwam was linksbuiten Peet Petersen in 1965. In de laatste jaren maakten onder an-dere Roly Bonevacia, Florian Jozefzoon, Joeri de Kamps, Ruben Ligeon en Lerin Duarte een transfer naar Breda. De laatste NAC’cer die naar Amsterdam verhuisde was Leonardo in 2007. 

• Ajax begon de competitie met een nederlaag bij Heracles Almelo (2-1), maar leed daarna alleen nog puntverlies tegen ADO (G) en Vitesse (V). Na de gewonnen Klassieker leek de goede vorm terug, maar de laatste wedstrijd voor de interlandbreak tegen FC Utrecht ging alsnog verloren (1-2). 

• NAC en Ajax hebben dit seizoen gemiddeld de jongste basiselftallen in de Eredivisie. De Pa-rel van het Zuiden trapte af met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en 137 dagen, Ajax met 23 jaar en 270 dagen.   

• Ajax won de laatste drie uitduels tegen promovendi, maar van de laatste acht won het er slechts vier (G3, V1). 

• Angeliño is na elf duels de enige speler in de selectie van NAC die dit seizoen nog geen minuut mistte (990). 

• Voor deze wedstrijd staan drie spelers op scherp. Zowel Rai Vloet (NAC), Lasse Schöne als Matthijs de Ligt (Ajax) zijn bij de volgende gele kaart één duel geschorst.  

 
Wij komen uit in de: