bezig met laden...

Nieuwsarchief

Review KNVB: “NAC Jeugdopleiding maakt flinke groei door”

Review KNVB: “NAC Jeugdopleiding maakt flinke groei door”

02/11/2018

De NAC Jeugdopleiding zit in de lift. Dat is te zien aan de sportieve resultaten en successen van de afgelopen maanden (en jaren), maar blijkt ook een review van de KNVB en NMC Bright. Deze week werd de Jeugdopleiding onder de loep genomen in het kader van het Kwaliteit- en Performance Programma en daar kwam de opleiding van de Parel van het Zuiden goed uit de verf.

Het Kwaliteit- en Performance Programma van de KNVB en NMC Bright is erop gericht om clubs te ondersteunen met het voetbaltechnische jeugdbeleid. Een groep experts, in het geval van NAC bestaande uit Teun Jacobs (Coördinator Voetbaltechnische Zaken KNVB), Max Huiberts (Technisch Directeur AZ), Koen Daerden (Technisch Directeur Jeugdopleiding KRC Genk) en Nick Veenbrink (NMC Bright) lichtte de afgelopen twee dagen de NAC Jeugdopleiding door. Onder andere om samen met Eric Hellemons en Tim Gilissen van de NAC jeugdopleiding verbeterpunten te signaleren.

“Wat we de club deze anderhalve dag willen bieden is een reflectiemoment op de ontwikkeling van de jeugdopleiding”, aldus Nick Veenbrink, procesbegeleider van NMC Bright. “We hebben gekeken waar de jeugdopleiding vandaan komt en waar er ruimte ligt voor verbetering. De regie ligt daarbij vooral bij de club, die bij ons kan aangeven wat de thema's zijn waar zij tegenaan lopen. Het programma stellen we gezamenlijk op en wij zoeken buiten de club de beste experts om op die thema's te reflecteren. Daarbij geven we adviezen voor de lange termijn, maar kijken we ook naar de context die er nu is bij de club en hoe zij daar het beste op kunnen inspelen.”

Uit de review blijkt dat het er in Breda goed voor staat. “We zijn blij verrast over wat er nu al allemaal staat bij de NAC Jeugdopleiding”, zegt Huiberts. “Er is een hele duidelijke lijn te herkennen in de ingeslagen weg en de groei die is gemaakt. Er gebeuren hele goede dingen hier. Dat is een leidraad die in de toekomst voor succes voor de hele club gaat zorgen, daar ben ik van overtuigd. Met name de afgelopen drie jaar, onder leiding van Eric Hellemons en Tim Gilissen, is een hele duidelijke visie ontwikkeld. Je ziet het resultaat daarvan al met de jongens die aansluiten en doorbreken bij de A-selectie.”

Ook Jacobs ziet dat er een duidelijke stijgende lijn aanwezig is. “Ik ben hier vier jaar geleden ook geweest. In de afgelopen vier jaar zie ik een flinke groei van de NAC Jeugdopleiding. Nu is de club daarom ook toe aan de volgende stap op dat gebied. Het succes van een goede jeugdopleiding zit hem in het hele technische beleid van de club. Essentieel is dat er van bovenaf, passend bij het NAC-dna, continuïteit wordt gegeven aan het zelf opleiden van spelers. Het gaat uiteindelijk om een continue doorstroming van spelers die weten wat het is en betekent om in dat mooie NAC-shirt in het Rat Verlegh Stadion te mogen spelen.”

De continuering van het beleid ziet Huiberts als belangrijke pijler voor succes. “Het inzetten en blijven inzetten op de jeugd heeft AZ een aantal jaar geleden uit een moeilijke fase geholpen en gebracht waar we nu staan. Goede beleidsbepalers zien dat juist uit deze investering op termijn succes vloeit.”

Gilissen is blij met de conclusies en aanbevelingen die de review heeft opgeleverd. “Dit bevestigt ons eigen gevoel: dat we op de goede weg zijn. We hebben ook goede feedback gekregen en een aantal belangrijke handvatten die we kunnen gebruiken omde opleiding verder te verbeteren. We zijn tevreden met de stappen die zijn gezet, maar willen constant vooruitgang boeken.We werken met veel mensen die zich iedere dag tot het uiterste inzetten om de NAC Jeugdopleiding. Het is nu zaak om de volgende fase te bereiken. Die bestaat uit trainen en spelen op één complex, al ons talent binnenboord houden, een nog beter programma ontwikkelen en daardoor waarde creëren in NAC 1 door daar spelers op het veld te zien die voortkomen uit de jeugdopleiding."
 
Wij komen uit in de: