bezig met laden...

Nieuwsarchief

Karol Niemczycki over WK Onder 20

Karol Niemczycki over WK Onder 20

04/06/2019

Karol Niemczycki mocht met gastland Polen deelnemen aan het WK voor Onder 20 teams. Helaas strandde Polen O20 in de achtste finales door met 0-1 te verliezen van Italië. We spraken Karol Niemczycki over zijn toernooi, hij maakte als tweede keeper helaas geen minuten, maar is wel een mooie ervaring rijker!

Ben je tevreden over het verloop van het WK?
"Over dit WK heb ik gemengde gevoelens. Het was een geweldige ervaring en we hebben als ploeg zeker goed voetbal gespeeld. Wel hadden we graag verder gekomen dan de achtste finales (Polen verloor de achtste finale wedstrijd met 0-1 van Italië O20. red.). De knock-out wedstrijd tegen Italië ging gelijk op, er lagen echt kansen, maar ik denk dat we uiteindelijk wel tevreden mogen terugkijken op wat we als ploeg hebben neergezet voetbaltechnisch."

Je hebt niet gespeeld, baal je daar van?
"Tuurlijk, je wilt natuurlijk altijd spelen. Ik denk dat er niet veel kwaliteitsverschil zat tussen de eerste keeper en mij. Vooraf wist ik dat hij eerste keeper zou zijn en een keeper wissel je niet snel. Ik ben vooral dankbaar dat ik er bij mocht zijn en heb geprobeerd het team zo goed mogelijk te ondersteunen."

Hoe schat jij je kansen in de toekomst in bij Poolse selectieteams?
"Als ik op hoog niveau aan spelen toe kom denk ik dat ik een grote kans maak in het onder-21 team. Dit toernooi heeft mij enorm gemotiveerd. Ik heb mezelf kunnen meten met de beste spelers van mijn generatie en dit heeft mij zeker een goed gevoel gegeven over de toekomst."

Leefde het toernooi in Polen?
"Onze wedstrijden waren druk bezocht. Al onze poulewedstrijden waren uitverkocht. De fans waren ons negentig minuten lang aan het toejuichen en zingen. Dat is geweldig om mee te maken. Het was voor mij ook heel mooi dat mijn familie bij de wedstrijden aanwezig kon zijn. Mijn ouders, mijn zus en mijn opa en oma zaten elke wedstrijd op de tribune. Als je dan ziet hoe trots ze zijn, is dat heel mooi om mee te maken."

Hoe zag een wedstrijddag er voor jou uit?
"’s-ochtends voor het ontbijt werd de gehele selectie gemeten op fitheid. Daarna gingen we richting het veld om wat opwarmoefeningen te doen. Vervolgens was het tijd voor de lunch en kregen we nog wat uurtjes vrij. Om 16:00 uur namen we een pre-match diner. Vervolgens spraken we de tactieken door en kregen we te horen wie er speelde. Twee uur voor de wedstrijd gingen we met de bus richting het stadion. Door de hele stad stonden supporters ons aan te moedigen op de weg naar het stadion. Dat is voor een jeugdteam bijzonder en indrukwekkend. Na de wedstrijd hadden sommige jongens nog wat interviews en ging de focus alweer op de volgende wedstrijd."

Merk je dat je stappen hebt gemaakt dit toernooi?
"Het was mijn eerste internationale toernooi. Ik heb geleerd hoe je met de druk omgaat tijdens zo’n eintoernooi en hoe te dealen met bepaalde situaties. Je ziet daarnaast ook dat teams van andere continenten een andere spelopvatting hebben, dat is interessant. Het is een leerzaam proces als je tegen zulke ploegen speelt. Ik denk dat ik dus zeker stappen heb gemaakt, waar ik in de toekomst de vruchten van kan plukken."

En nu? Ga je nog op vakantie?
"Ik ga er nu even een weekje tussenuit met mijn vriendin, het hoofd leegmaken. Als ik terugkom ga ik gelijk weer volop trainen ter voorbereiding op het volgende seizoen."

 
Wij komen uit in de: