bezig met laden...

Nieuwsarchief

Eerste NAC Voetbalcongres inspirerend en verbindend

Eerste NAC Voetbalcongres inspirerend en verbindend

12/09/2019

Op woensdag 11 september organiseerde NAC het eerste NAC Voetbalcongres. Het congres in het Rat Verlegh Stadion heeft veel bestuurders, Hoofden Jeugdopleidingen en trainers van amateurclubs in de regio Breda geïnspireerd om te gaan werken aan het thema ‘Gelijke kansen voor alle jeugdvoetballers’.

Het thema ‘Gelijke kansen voor alle jeugdvoetballers’ is momenteel erg actueel bij veel amateurclubs. Uit onderzoek blijkt namelijk dat door de huidige manier van selecteren en talentontwikkeling niet alle jeugdspelers eerlijke en gelijke kansen krijgen om hun talenten te laten zien en te ontwikkelen. Dit heeft flinke negatieve gevolgen zoals bijvoorbeeld:

- De zogenaamde ‘vroegbloeiers’ worden vaak op basis van lengte, snelheid en kracht eerder als potentieel talent geselecteerd. Later blijkt dit vaak ten onrechte te zijn;

- De ‘laatgroeiers en laatbloeiers’ vallen af en krijgen later vaak ook geen gelijke kans meer om zich als echt potentieel talent te ontwikkelen. Het zijn ‘verloren talenten’;

- Te veel middelen en faciliteiten van de club gaan naar een kleine, selecte groep spelers.

De vraag ‘hoe kunnen we alle jeugdvoetballers een gelijke kans geven op meer en betere trainingen?’ stond centraal tijdens het Voetbalcongres. Luuc Eisenga, Algemeen Directeur, opende het congres en wees onder meer op de rol en de invloed van de trainers zelf. Jorg van der Breggen (onderzoeker/adviseur Jeugdvoetbal) presenteerde daarna de nieuwste onderzoeksresultaten en alternatieven van het landelijke project ‘Gelijke kansen’.

Na de pauze gingen de deelnemers van het congres, samen met de trainers en de scouts van de NAC Jeugdopleiding, zelf aan de slag en besprak zij de situatie bij hun eigen club, de kansen en gaven ze tips.

Inspirerend was ook de inbreng van Milano van den Burg, die enthousiast vertelde over zijn ervaringen bij AVV Swift, een van de pilotclubs. Eric Hellemons, Hoofd Jeugdopleiding van NAC, sloot de avond af en ging in op de win-win-gedachte van de samenwerking tussen NAC en de amateurclubs, en de planning van de samenwerkingsactiviteiten van dit seizoen.

Kortom: opnieuw een geslaagd, inspirerend én verbindend Avondje NAC.   

 
Wij komen uit in de: