bezig met laden...

Nieuwsarchief

NAC gebonden door Categorie I

NAC gebonden door Categorie I

29/07/2014

Technisch directeur Graeme Rutjes liet zich onlangs ontvallen dat met de eventuele komst van Stipe Perica de selectie voor seizoen 2014-2015 compleet is. De technische staf gaat in dat geval met 18 veldspelers en drie keepers op 9 augustus Excelsior tegemoet. Rutjes is hiermee door zijn budget heen. Financial controller Edgar Mol legt de situatie uit.

Edgar, het spelersbudget is teruggegaan van 3.8 miljoen naar 3.6 miljoen. Hoe kan het dat NAC meer spelers heeft laten gaan dan dat het heeft aangetrokken en toch al aan de limiet zit?

"Onze begrotingsdiscipine is dit jaar heilig. Vorig seizoen zaten wij nog voor een groot deel van het seizoen in Categorie 2 van het Financial Rating System (FRS) van de KNVB. Dit betekent dat je baas in eigen huis bent en dat je intern wel eens met potjes kunt schuiven. Zo is ons spelersbudget van 3.8 miljoen euro ten koste van andere potjes vorig seizoen overschreden. Hiernaast is het zo dat we voor dit seizoen wel hebben gebudgetteerd voor Stipe Perica en Uros Matic, spelers die vorig jaar bovenop de begroting kwamen. Hierdoor had je afgelopen seizoen een ietwat vertekend beeld van de spelersbegroting."

Maar waarom kan het spelersbudget dan dit seizoen niet worden overschreden?

"Zoals iedereen inmiddels weet is NAC inmiddels ingedeeld in Categorie 1 van het FRS. Dit betekent dat we onder curatele staan van de KNVB en dat we ons aan een vooraf ingediend plan van aanpak dienen te houden. Aan dit plan hangen een aantal normstellingen, die NAC onder druk van bepaalde sancties moet halen. Een van de normstellingen betreft de hoogte van het personeelsbudget en de personeelskostenratio (red. percentage van omzet). NAC mag niet meer dan het begrote bedrag aan personeelskosten uitgeven aan salarissen. Overschrijding van de begrote personeelskosten leidt onherroepelijk tot een sanctie. Indien we daarnaast een aantal andere normstellingen niet halen leidt dit direct tot puntenaftrek (3 punten per niet behaalde normstelling). Tot slot heeft een overschrijding van de begrote personeelskosten ook een vertragend effect op een terugkeer naar Categorie 2. Een niet tijdige terugkeer naar Categorie 2 leidt uiteindelijk tot het intrekken van de licentie."

Maar er zijn toch creatieve constructies waarbij NAC die regeling kan omzeilen?

"Natuurlijk oppert iedereen van allerlei constructies, maar dat neemt de halszaak niet weg. Zelfs als iemand met financiële middelen ons geld zou toestoppen, kunnen we dit niet aanwenden om er salarissen van te betalen. Hiermee wordt namelijk nog steeds de eerder genoemde normstelling op personeelskosten niet behaald wat direct leidt tot een sanctie. Ditzelfde scenario geldt bijvoorbeeld ook voor als we een onverwachte meevaller hebben. Neem een Nemanja Gudelj die voor miljoenen wordt doorverkocht. Ook dan telt hetzelfde."

Geldt bovenstaande ook voor als je een van de huidige selectiespelers verhuurt?

"Een speler die wordt verhuurd, blijft bij NAC op de loonlijst staan. In dat geval zijn we afhankelijk van de huursom die wordt ontvangen of er een nieuwe speler aangetrokken kan worden. De huursom die voor een speler zal worden ontvangen, staat vaak in schril contrast met het salarisniveau van een nieuwe speler en zorgt dus aan de achterkant voor een overschrijding. Ook in dat geval is het dus onwaarschijnlijk dat het geld kan worden aangewend om een andere speler er voor binnen te halen."

Dus we gaan met deze selectie het seizoen in?

"De technische staf heeft er het volste vertrouwen in. Het is noodzakelijk om de toekomst van NAC in Breda veilig te stellen. Jaren van de begroting niet halen zijn voorbij. We houden ons aan de regels en voeren hierin een transparant beleid. De komende seizoenen moeten we door de zure appel heen bijten. Alleen met continuïteit in het beleid krijgen we deze prachtige club er weer bovenop."

 
Wij komen uit in de: