bezig met laden...

Nieuws

Column: Jelle, één van ons

Column: Jelle, één van ons

24/12/2017

Niet alleen NAC kreeg zaterdagavond met de overwinning op FC Utrecht wat het verdiende. Ook clubicoon Jelle ten Rouwelaar kreeg hetgeen hem zo is gegund: een officieel afscheid als doelman van NAC met een cadeau dat past bij zijn persoonlijkheid. Zaterdag werd het bevel van Jelle's Army door de supporters overgedragen aan Jelle met een opgehaald bedrag van maar liefst €45.774. 

Speciaal voor het officiële afscheid van de oud-doelman schreef Sjoerd Mossou een heerlijke column voor de NACourant en De Klok. Een ode aan een clubman zonder zachte G.

Jelle, één van ons

Jelle ten Rouwelaar spreekt geen woord Bredaas. John Karelse deed dat ook niet echt, want die komt uit Zeeland, maar Karelse beheerst na al die Bredase jaren wel een vloeiende, vrijwel perfecte ‘Houdoe’.

Jelle niet. Zijn stem knauwt op klassiek Friese wijze, nog steeds, en vermoedelijk zal dat nooit meer veranderen. Als Ten Rouwelaar ‘Houdoe’ zegt, dan ligt de klemtoon altijd net verkeerd, namelijk op de ‘oe’.

Geeft niet. Het zegt alleen maar méér over de status van Jelle ten Rouwelaar als een echte, onomstreden NAC’er. Een clubman zonder zachte G, maar daarom niet minder geliefd. Voetballers komen en gaan tegenwoordig, vaak nog sneller dan het licht.

Alleen Jelle bleef.

Het is een misverstand dat echte NAC’ers aan bepaalde speltechnische eigenschappen horen te voldoen. Anthony Lurling, Ton Lokhoff, John Karelse, Gerard den Haan, Leo Canjels, Rob Penders: totaal onvergelijkbare spelers.

Andere karakters ook.

Een echte NAC’er onderscheidt zich maar op één vlak. Hij snapt NAC. Hij is in staat om NAC te doorgronden, te begrijpen en lief te hebben. Een echte NAC’er accepteert NAC met al zijn tekortkomingen, met al zijn rare fratsen, met al zijn gedoe.

Een echte NAC’er weet wat de supporters willen, hoe ze denken, wat ze belangrijk vinden. Niet door ze naar de mond te praten, of door opzichtig te slijmen, of door precies te doen zoals zij. Het is veel meer een soort stilzwijgend wederzijds begrip. 

Onuitgesproken, vanzelfsprekende liefde.

Jelle ten Rouwelaar houdt oprecht van NAC – en exact daarom houden NAC-supporters van hem. Veel meer vragen we niet van spelers in deze tijd, of ze nu kort blijven of juist heel lang. Oprechte betrokkenheid. Interesse. Hart voor de zaak.

Als Jelle ten Rouwelaar vroeger in zijn handen klapte, voor de wedstrijd, richting de supporters achter het doel, dan deed hij dat niet voor de vorm of uit beleefdheid. Hij zag de mensen. Hij kende ze. Hij begreep ze.

Precies dat maakt Jelle ten Rouwelaar tot één van ons.

Sjoerd Mossou
 
Wij komen uit in de: