bezig met laden...

Jaarcijfers 2016/2017

NAC beperkt verlies in tweede jaar Jupiler League

Afgelopen seizoen kan met de promotie naar de Eredivisie en het volksfeest dat daarop volgde met recht een succesvol seizoen worden genoemd voor NAC Breda. Zoals verwacht is het echter wel een lastige opgave gebleken om in het tweede jaar in de Jupiler League de inkomsten en bedrijfslasten in evenwicht te houden. Toch heeft Houdstermaatschappij NAC Breda B.V. in het seizoen 2016/2017 het netto resultaat weten te beperken tot een verlies van €501.771. Daarmee heeft de organisatie de - weliswaar conservatieve - begroting die voorafgaand aan het seizoen werd ingediend bij de KNVB met €0,7 miljoen overtroffen.

Het eigen vermogen van Houdstermaatschappij NAC Breda B.V. is, als gevolg van het negatieve netto resultaat over het seizoen 2016/2017, verslechterd tot €0,6 miljoen negatief. Door de terugkeer in de Eredivisie is de verwachting dat het eerder ingezette financiële herstel weer wordt opgepakt. In het seizoen 2017/2018 wordt ingezet op een sluitende exploitatie om zodoende het eigen vermogen te verbeteren.

Verlies beperkt gebleven
Dat Houdstermaatschappij NAC Breda B.V. in het seizoen 2016/2017 het verlies heeft weten te beperken komt onder andere door de gerealiseerde opbrengsten uit de solidariteitsbijdrage van de transfer van Nemanja Gudelj naar Tianjin Teda FC en de transfer van clubtopscorer Cyriel Dessers naar FC Utrecht. Ook is het weer van essentieel belang geweest dat de supporters en sponsoren de Parel van het Zuiden, ondanks een tweede jaar op een lager niveau, niet massaal in de steek hebben gelaten. Weliswaar daalde de opbrengsten uit wedstrijdbaten (-€202.000) en sponsoring (-€252.000) ten opzichte van het seizoen daarvoor, toch vielen deze opbrengsten iets hoger uit dan vooraf begroot. Daarbij heeft de daling van de personeelskosten, mede door de verlaagde spelersbegroting, flink bijgedragen aan de beperking van het verlies.

Liquiditeitspositie
Gedurende het seizoen 2016/2017 heeft de liquiditeitspositie van NAC geen moment onder druk gestaan. Dit mede doordat de organisatie in staat is geweest om met minder middelen een maximaal rendement te behalen. NAC is tevreden dat het hierdoor, in tegenstelling tot seizoen 2015/2016, geen beroep heeft hoeven doen op de huidige aandeelhouders om met een extra storting de Houdstermaatschappij NAC Breda B.V. te ondersteunen.

Continuïteit
Het over seizoen 2016/2017 gerealiseerde negatieve netto resultaat van €0,5 miljoen heeft geleid tot een verslechtering van het eigen vermogen tot €0,6 miljoen negatief. Door de promotie naar de Eredivisie en de daaraan gerelateerde extra inkomsten kan de directie van NAC het komende seizoen weer inzetten op het verbeteren van het eigen vermogen. In het seizoen 2017/2018 wordt gewerkt met een begroting waarmee NAC een sluitende liquiditeitsprognose kan overleggen en eventuele financiële tegenslagen kan doorstaan. Mogelijke transferopbrengsten kunnen daardoor zelfs bijdragen aan een stap naar een positief eigen vermogen. Met gezond verstand en realisme moet NAC, bij behoud van de Eredivisie-status, in staat zijn om minimaal binnen enkele seizoenen een positief eigen vermogen te presenteren.

De directie verwacht dat met de huidige koers, zowel op technisch als organisatorisch vlak, het voortbestaan van de club ook in seizoen 2017/2018 niet in gevaar komt. De directie weegt, zoals het ook in de afgelopen jaren heeft gedaan, de financiële consequenties van haar keuzes constant af, omdat zij zich bewust is van het feit dat de financiële situatie om continue aandacht vraagt.

Algemeen Directeur Justin Goetzee: “De promotie naar de Eredivisie was voor iedereen die NAC een warm hart toedraagt een beloning voor de onvoorwaardelijke steun en het harde werken van de afgelopen jaren. Ondanks dat wij wisten dat het in ons tweede jaar in de Jupiler League schier onmogelijk was om voor de vijfde keer op rij positieve cijfers te presenteren, blijft een negatief resultaat altijd vervelend. Dat we met minimale middelen een maximaal resultaat hebben behaald en het verlies daarbij beperkt is gebleven, is toch een compliment waard aan iedereen die daaraan heeft bijgedragen. Waar het in de Jupiler League niet mogelijk was om inkomsten en bedrijfslasten in balans te brengen, kunnen we met de promotie naar de Eredivisie weer werken aan het financiële herstel dat we voor de degradatie hadden ingezet. Dat het kostenbewustzijn na twee jaar Jupiler League is toegenomen levert ons daarbij nu misschien zelfs wel een extra voordeel op.”

Volledige jaarrekening
Meer informatie met betrekking tot alle cijfers van het seizoen 2016/2017? De volledige jaarrekening van Houdstermaatschappij NAC Breda B.V. staat inmiddels online: Jaarrekening seizoen 2016/2017.

 
Wij komen uit in de: