bezig met laden...

Historie NAC Breda

Voetbalclub NAC is al meer dan een eeuw oud. Op 19 september 1912 ontstond de club na een fusie tussen NOAD (Nooit opgeven Altijd Doorzetten) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning). De samenvoeging van beide clubnamen leverde de naam NAC (Noad Advendo Combinatie) op. De volledige naam van NAC is daarmee de op één na langste clubnaam in de wereld. De club speelde haar eerste wedstrijden in de 2de Klasse Zuid, en won in 1921 haar eerste, en tot nu toe enige, landelijke kampioenschap onder leiding van de legendarische clubheld Antoon 'Rat' Verlegh.

Stadions
Op 6 oktober 1940 verhuisde de club naar het stadion aan de Beatrixstraat. Aan die Beatrixstraat speelde men ook toen in 1954 het betaalde voetbal werd ingevoerd in Nederland. NAC deed een aantal keer mee om de titel, maar kwam steeds net tekort. Hoewel men in in de jaren '80 een stapje lager moest spelen, werd in 1993 weer promotie afgedwongen. Drie jaar later werd afscheid genomen van de Beatrixstraat en intrede gedaan in het toenmalige Fujifilm Stadion, het stadion dat vanaf 1 juli officieel het Rat Verlegh Stadion werd genoemd, vernoemd naar het clubicoon. 
Rat Verlegh Stadion binnen

Europa
In de historie van de club werden twaalf wedstrijden gespeeld in de Europese bekertoernooien, meest recentelijk in de Europa League van het seizoen 2009/2010. NAC wist in dat toernooi de tweede en derde kwalificatieronde gemakkelijk door te komen, respectievelijk tegen Gandzasar Kapan en KSP Polonia Warszawa, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in het Spaanse Villareal.

100 jaar
In 2012 bestond de club 100 jaar en dat werd gevierd met feestelijkheden gedurende het hele jaar. Ter ere van het jubileum speelde de club dat seizoen met het logo van het eerste uur. Het logo werd voorafgaand aan de eerste training officieel gepresenteerd door de Stichting 100 jaar NAC, de stichting die in het leven is geroepen om het begin van de volgende 100 jaar van de Bredase formatie kracht bij te zetten. Het logo is ondertussen het vaste logo van NAC geworden.

Banner 100 jaar NAC

Voor meer informatie over de historie van NAC Breda kunt u terecht bij het NAC Museum.

 
Wij komen uit in de: