Spreekbeurten

Hou jij binnenkort een spreekbeurt en heb je als onderwerp NAC Breda? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt!

Wil je jouw spreekbeurt nog specialer maken? Neem dan contact op met NAC via +31 (0) 76 521 45 00 of via [email protected] en vraag naar de mogelijkheden! 

Succes met je spreekbeurt en laat ons even weten hoe het gegaan is! Maak daarvoor een kort verslagje over je spreekbeurt en stuur daarbij een leuke foto van jou (het liefst in NAC-outfit) naar [email protected] Misschien vind je jouw inzending dan wel terug op de website van NAC.

Oorsprong

Uit NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten), opgericht op 14 juli 1895 en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning), opgericht op 1 november 1904 werd NAC (Noad Advendo Combinatie) op 19 september 1912 geboren. H.J.A. Loonen, C.A. Wouterlood van Doesburg, R. Krietemeyer en L.H. Creton werden respectievelijk als voorzitter, secretaris, penningmeester en commissielid aangesteld. NAC begon in de 2e klasse Zuid op het terrein van de Bond van Lichamelijke Opvoeding, gelegen aan het Wilhelminapark in Breda en speelde haar eerste wedstrijd op 3 november 1912 thuis tegen E.M.M. uit Vlissingen. In 1914 werd NAC wegens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk in de 1e Klasse Zuid ondergebracht. In de zomer van 1916, toen men ging verhuizen naar terrein “Het Ploegske” (Sportpark II, Ploegstraat, Breda), werd dat echter pas officieel.

Kampioen

Het hoogtepunt van de Bredase trots is het landskampioenschap in 1921. Mede door de hechte verenigingsband, clubliefde en onderlinge vriendschap behaalde NAC 37 punten uit 20 duels, scoorde 64 maal en kreeg slechts 8 doelpunten tegen en mocht daarmee deelnemen aan de kampioenscompetitie van Nederland. Ondanks tweemaal verlies tegen Be Quick, maar na tweemaal winst tegen zowel Ajax als Go Ahead eindigde NAC op een eerste plaats met één punt voorsprong op Be Quick. NAC was kampioen van Nederland!!

Successen

Na de Gouden Jaren, NAC werd in negen seizoenen maar liefst zes maal kampioen van het zuiden en speelde dus evenzoveel keer in de kampioenscompetitie, nam NAC-speler Rat Verlegh in 1931 na 19 jaar in het “eerste” van NAC gespeeld te hebben, afscheid van het actieve voetbal. Ook werd op 30 augustus 1931 het nieuwe terrein aan de Heuvelstraat (Princenhage, Breda) in gebruik genomen. Het seizoen 1935-1936 wordt in de boeken beschreven als een fantastisch voetbaljaar. Zowel NAC I, II, en III als twee jeugdelftallen werden glorieus kampioen. Een prestatie die moeilijk te evenaren is.

 

KNVB-beker

NAC behaalde in de loop der jaren aardig wat successen in het toernooi om de KNVB-beker. De allereerste bekerwedstrijd was op 14 maart 1915 thuis tegen Feyenoord, uitslag 3-0. In 1930 werd voor het eerst de halve finale bereikt. Excelsior versloeg NAC daarin met 5-2. Tot op heden wist NAC achtmaal tot de halve eindstrijd door te dringen. De finale werd viermaal bereikt. Het hoogtepunt was natuurlijk de gewonnen finale van 1973. In deze wedstrijd, gespeeld in de Rotterdamse Kuip, werd het favoriete NEC door doelpunten van Stanley Bish en Addy Brouwers met 2-0 verslagen.

De bekerfinales

1961    NAC  – Ajax  0-3
1967    Ajax – NAC   2-1
1973    NAC  – NEC   2-0
1974    NAC  – PSV   0-6

Europa Cup

Na de verloren bekerfinale in 1967 mocht NAC het seizoen erop toch deelnemen aan het Europa Cup II-toernooi doordat Ajax ook landskampioen werd. De eerste ronde werd overleefd door twee overwinningen op het nietige Floriana uit Malta. In de 2e ronde stuitten de NAC-elf op het Welsche Cardiff City. In de thuiswedstrijd, evenals tegen de Maltezers gespeeld in het PSV-stadion in Eindhoven, werd met 1-1 gelijkgespeeld. In Wales ging het echter helemaal mis. Met 4-1 werd NAC uit het bekertoernooi gewipt.

Nadat NAC in 1973 de KNVB-beker had veroverd mocht de club het volgende seizoen wederom deelnemen aan de Europa Cup II. In de 1e ronde trof het meteen het Oost-Duitse FC Magdeburg. Op 19 september 1973 wist NAC in de Kuip te Rotterdam de Duitsers nog op een doelpuntloos gelijkspel te houden. In de return werden de Bredanaars door de latere winnaar van de Europa Cup II, met 2-0 verslagen.

In het seizoen 2002 / 2003 eindigde NAC op een 4e plaats, waardoor de club nu mocht gaan deelnemen aan de UEFA Cup. In de 1e ronde trof het Newcastle United en vele duizenden NAC-supporters reisden af om op 24 september 2003 NAC te zien aantreden in Engeland. NAC verloor deze wedstrijd helaas met 5-0. Op 15 oktober volgde de return in Breda en ook deze wedstrijd werd helaas verloren, dit keer met 1-0. Toch denken veel NAC-supporters nog vaak aan de trip naar Engeland, want het was een onvergetelijke ervaring.

Drie seizoenen geleden (het seizoen 2009 / 2010) behaalde NAC opnieuw Europees voetbal. Aan het eind van het seizoen 2008 / 2009 werden Feyenoord en FC Groningen verslagen in de play-offs. In de Kuip wist het team van Robert Maaskant zelfs met 4-0 te winnen van Feyenoord. Hierdoor mocht het aantreden tegen Gandzasar Kapan, Polonia Warschau en Villareal. Het Spaanse team uit Villareal bleek uiteindelijk te sterk, waardoor NAC net de groepsfase van de Europa League miste. Desondanks beleefden de supporters zes onvergetelijke wedstrijden.

De Beatrixstraat

Op 6 oktober 1940, vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, werd het nieuwe terrein aan de Beatrixstraat in gebruik genomen alwaar NAC zes jaar later voor de achtste keer kampioen van het zuiden is geworden. De kampioenscompetitie leverde echter niet meer dan een vierde plaats op. De eerste competitie na de invoering van het betaalde voetbal in 1954 verliep beter voor NAC. Na de eerste plaats in de 1e Klasse A behaald te hebben ging NAC samen met PSV, Willem II en Eindhoven vol goede moed de kampioenscompetitie in. NAC haalde het echter net niet en Willem II werd Kampioen van Nederland. Een jaar later streed NAC wederom om het kampioenschap. Nadat zij samen met Rapid JC op een gedeelde eerste plaats eindigde, moest een extra wedstrijd de beslissing brengen. NAC ging met 0-3 genadeloos onderuit en Rapid JC werd landskampioen. In het seizoen 1956-1957 deed de eredivisie in Nederland haar intrede. NAC verbleef, met uitzondering van het seizoen 1965-`66 in deze hoogste klasse. In 1983 degradeerde de club voor de tweede maal om na één jaar eerste divisie via de nacompetitie weer naar de eredivisie te promoveren. Echter voor korte duur. NAC werd in het seizoen 1984-`85 één na laatste en degradeerde voor de derde maal in haar bestaan. Pas in 1993 wist NAC, na een schitterende nacompetitie, naar de eredivisie te promoveren.

NAC nam op 12 mei 1996 afscheid van haar stadion aan de Beatrixstraat. Met een prachtige reünie voor oud-spelers en trainers en met een wedstrijd tussen NAC en een team bestaande uit ex-eerste elftalspelers werd op gepaste wijze afscheid genomen van een “legende.”

Stadion

Het Bredase Rat Verlegh Stadion ligt vlakbij de noordelijke rondweg en een belangrijke doorvoerroute die het centrum van Breda met de A16 verbindt. Het Rat Verlegh Stadion ligt op het kantoorgebied Steenakker. Met ruim 1600 parkeerplaatsen in de directe omgeving en goede verkeersfaciliteiten, is de ligging van het stadion zeer gunstig.

Een korte geschiedenis

In 1993 werden de eerste opties uitgewerkt om te komen tot de renovatie aan het stadion aan de Beatrixstraat. Na een ruime analyse van de kosten en de verwachte capaciteit van een gerenoveerd stadion aan de Beatrixstraat, kwam NAC tot de conclusie dat het beter zou zijn om een nieuw stadion op een nieuwe locatie te bouwen. Na ruim 2 jaar van analyses, overleg en voorbereiding was het op 18 augustus 1995 dan eindelijk zover. De eerste steen van het nieuwe NAC-stadion (dat de naam FUJIFILM-stadion zou gaan dragen) werd gelegd. Ruim 1 jaar lang werkte bouwcombinatie Ballast Nedam/IGB aan de opbouw van het stadion. Op 11 augustus werd het stadion geopend met de wedstrijd tegen Gremio. NAC beschikte over een stadion dat haar tijd ver vooruit was; alle 17064 plaatsen hadden geen gezichtbelemmeringen richting het veld en alle plaatsen waren verwarmd. Ruim een half jaar na oplevering werden de kantoren onder de B-Side opgeleverd. Aan de Oostzijde van het Rat Verlegh Stadion zijn in 2002 een achttiental Business Apartments opgeleverd. Exclusieve Kantoorunits die door de ligging aan de A16 en de situering in een voetbalstadion als uniek kunnen worden bestempeld.

Het Avondje NAC

Het Bredase Rat Verlegh Stadion, thuisbasis van NAC. Bij iedere thuiswedstrijd worden de spelers opgezweept door de fanatieke supporters op de B-Side en Vak G. De taferelen die een bezoeker dan op een zaterdagavond ziet staan bekend als het "Avondje NAC".

Het Avondje NAC... Geboren in de jaren 70 aan de Beatrixstraat, nationale en internationale bekendheid, en gelukkig meeverhuist naar het nieuwe stadion. Voor iedereen is dit avondje een andere beleving. Voor de een is het rustig naar NAC gaan en genieten van het voetbal en de fantastische sfeer, voor de ander is (het Avondje) NAC een "way-of-life". Feit is echter dat het publiek altijd fanatiek meeleeft. Het Rat Verlegh Stadion en het Avondje NAC horen bij elkaar.

Memorabele wedstrijden die in Breda zijn gespeeld

2006 / 2007    
Eredivisie NAC - Feyenoord 4 - 1
KNVB Beker NAC - PSV 3 - 0
2007 / 2008    
Eredivisie NAC - Feyenoord 3 - 1
KNVB Beker NAC - PSV 4 - 2
2008 / 2009    
Eredivisie NAC - PSV 2 - 1
KNVB Beker NAC - FC Groningen           2 - 2 (NAC door na strafschoppen)
2009/2010    
Eredivisie NAC - Willem II 4 - 0
Eredivisie NAC - PSV 2 - 1
2010 / 2011    
Eredivisie NAC - PSV 4 - 2
2012 / 2013    
Eredivisie NAC - AZ 2 - 1
Eredivisie NAC - Roda JC 5 - 3
2013 / 2014    
Eredivisie NAC - PSV 2-1
Eredivisie NAC - AZ 3-0
2014 / 2015    
Eredivisie NAC - Roda JC 1-2 (na verlenging)

 

Meer dan alleen een stadion

Het Rat Verlegh Stadion is meer dan alleen een stadion waar eens in de zoveel tijd een wedstrijd gespeeld wordt. Het stadion bruist van de activiteiten. Veel bedrijven gebruiken het als bedrijfsruimte. NAC Horeca verhuurt doordeweeks maar liefst acht ruimten, waaronder de Cordial. Voor een zakelijke lunch kunnen bedrijven ook bij NAC Horeca terecht. Ten slotte werken de personeelsleden van NAC in een kantoor onder de B-side.

Shirt ter ere van Rat Verlegh

Rat Verlegh overleed op 12 maart 1960. Vijftig jaar later speelde NAC op 13 maart 2010 tegen FC Groningen. Ter ere van Rat Verlegh werd er tijdens deze wedstrijd in een speciaal shirt gespeeld. Net als vroeger stond er geen shirtreclame op. Hoofdsponsor Sunweb had voor één keer afstand genomen van de reclame, zodat er echt in het shirt van toen gespeeld kon worden.

Aanvullende informatie

Ben je op zoek naar aanvullende informatie voor je spreekbeurt? Neem dan eens een kijkje op www.nacmuseum.nl