Heuvelman: 'Ik blijf toch wel mijn ding doen'


	

Hij ruilde deze zomer de drukke Randstad in voor de Parel van het Zuiden. Centrumverdediger Darwin Heuvelman (20) is één van de spelers ‘van buitenaf’ in de dit seizoen geformeerde Onder 21 van NAC. Direct werd hij gebombardeerd tot aanvoerder. “Ik blijf toch wel mijn ding doen”, vertelt de nuchtere Heuvelman in gesprek met ons.

“Eigenlijk was het allemaal vrij onduidelijk of ik door kon gaan bij Sparta”, begint Heuvelman als hem gevraagd wordt naar zijn zomerse overstap. “We zaten natuurlijk midden in de COVID-19 periode, waardoor het voor de club ook niet makkelijk was. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat verlenging er niet in zat. Daarna is het contact met NAC vrij snel gegaan.” Over zijn huidige werkgever hoefde de centrumverdediger niet lang na te denken. “In de jeugd bij Sparta speelde ik regelmatig tegen NAC. Dat waren wedstrijden van goed niveau, het ging vaak gelijk op. Daarom wist ik dat ik bij NAC in een goede omgeving terecht zou komen.”

‘Heel mooi’

Voor de start van het nieuwe seizoen kreeg Heuvelman te horen dat hij de aanvoerdersband definitief om zijn arm kreeg. “In de voorbereiding speelde ik alles. Van nature coach ik mijn medespelers en ook de trainer (Michael Dingsdag, red.) merkte dat op. Mede omdat ik in de laatste linie sta en het spel voor me heb vond hij me geschikt als captain. Bij Jong Sparta heb ik in de Tweede Divisie gespeeld en in het team ben ik één van de oudere jongens. Dat samen heeft de doorslag gegeven.” En die band, die voelt heel natuurlijk. Heuvelman: “Ik blijf toch wel mijn ding doen, voel me er niet heel anders door. Maar het is uiteraard heel mooi om aanvoerder te mogen zijn.”

Voortvarend

De competitiestart van NAC Onder 21 was voortvarend, met als hoogtepunt de overwinning op Feyenoord (2-4). “Van te voren gaven we aan dat we vol mee wilden doen om de bovenste plekken (op de ranglijst, red.). Niemand wist wat-ie van de competitie kon verwachten. Ook de andere teams niet. Om dan zo te starten en direct te winnen van Feyenoord, is altijd lekker.” Inmiddels heeft Onder 21 zich genesteld in de top van Divisie 1, waar het na vier wedstrijden negen punten verzameld heeft.

‘Past bij me’

Heuvelman heeft goed kunnen aarden in Breda. “Ik heb het super naar mijn zin bij NAC”, begint hij. “Sommige jongens kende ik al. De meeste omdat ik wel eens tegen ze had gespeeld.” En de nieuwe omgeving? “In Rotterdam willen sommige jongens nog wel eens met het borstje naar voren lopen. Hier voelt het meer nuchter aan, dat past bij me.”

Debuut

Door de vele uitvallers in de hoofdmacht van NAC, mocht de 20-jarige mandekker aansluiten bij de selectie van Maurice Steijn. Dat resulteerde later in zijn officiële debuut: ruim 75 minuten in het TOTO KNVB Bekertoernooi tegen Go Ahead Eagles. “Ik zat al een aantal wedstrijden op de bank en natuurlijk is het mooi om je debuut te mogen maken. De trainer vertelde me dat ik gewoon mijn eigen ding moest doen, mensen op hun plek zetten. Jammer van de uitslag.”

Competitie

De competitie van Onder 21 ligt stil, maar Heuvelman hoopt het seizoen snel te kunnen hervatten. “Het is natuurlijk super lastig. Je mag niet omkleden op de club (conform de coronamaatregelen binnen de NAC Jeugdopleiding, red.), niet douchen en iedereen moet op eigen gelegenheid naar de club komen. Je moet toch proberen fit te blijven en de trainers hebben de lastige taak om steeds nieuwe oefeningen te bedenken, op anderhalve meter afstand. We moeten proberen zoveel mogelijk ons ding te blijven doen.” En de ambities van het hoogste jeugdelftal? “We gaan voor de bovenste plekken. Voor iedereen is de competitie nieuw, de motivatie is er bij ons tot op het bot. We willen het hoogst haalbare: de start was in ieder geval erg goed.”

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en mis geen updates!