Troost kiest voor Feyenoord

	

Tein Troost, keeper van NAC onder 17, maakt aan het einde van dit seizoen de overstap naar de jeugdopleiding van Feyenoord. De 16-jarige doelman staat bekend als één van de grootste keeperstalenten van Nederland en heeft na lang nadenken gekozen voor een overstap naar de Stadionclub uit Rotterdam.

Moeilijke beslissing voor Troost

Troost maakte de afgelopen vijf seizoenen onderdeel uit van de jeugdopleiding van NAC en ontwikkelde zich in die periode stormachtig. Zijn ontwikkeling ging zelfs zo rap dat hij afgelopen jaar meerdere jeugdinterlands voor Nederland onder 16 speelde. "Ik heb het hier goed naar mijn zin, heb veel vriendschappen opgebouwd en voel dat ik de afgelopen jaren echt een betere keeper ben geworden. Dit seizoen heb ik al een aantal keer in Zundert bij Jelle ten Rouwelaar mogen trainen en zelfs een training met NAC 1 meegedaan. Het was dus geen gemakkelijke beslissing voor mij om te vertrekken", aldus Tein Troost.

De jonge keeper, die in 2012 overkwam van amateurclub JEKA, was al enige tijd met NAC in gesprek over zijn toekomst en hield daar naar eigen zeggen een goed gevoel aan over: "In de gesprekken die we met NAC hebben gevoerd spraken ze veel vertrouwen uit in mijn toekomst, dat maakte de keuze nog moeilijker dan hij al was. Het programma dat mij werd aangeboden om me verder te ontwikkelen zat goed in elkaar. Ik heb daarom enorm getwijfeld, maar na veel gesprekken met mijn omgeving toch besloten dat ik een kans om bij een club als Feyenoord aan de slag te gaan niet mag laten lopen. Ook zij hebben natuurlijk een goed plan voor mij klaarliggen. Ik wil niet later terugkijken en spijt hebben dat ik een kans zoals deze heb laten lopen. Wellicht kan ik in de toekomst nog eens terugkeren, want mijn liefde voor NAC en Breda blijft groot.”

Teleurstelling overheerst bij NAC

Tim Gilissen, Manager Jeugdopleiding bij NAC, vindt het vooral zonde dat er wederom een groot talent vertrekt naar de jeugdopleiding van een topclub: “Ondanks dat het vertrek van Tein ook gezien kan worden als een compliment voor onze manier van opleiden en de club een behoorlijke opleidingsvergoeding ontvangt, blijft het een tegenvaller dat we ondanks alle inspanningen niet in staat zijn gebleken om zo’n keeperstalent voor NAC te behouden. Tein was namelijk voor ons een absolute high potential om als jongen uit de regio het eerste elftal te halen. Zijn ontwikkeling is het afgelopen jaar in een stroomversnelling geraakt en daarmee trok hij de aandacht van veel andere clubs uit binnen- en buitenland. We waren al langere tijd met Tein en zijn omgeving in gesprek om het plan dat we met hem hadden nog verder uit te diepen. Ik denk dat we een programma en voorwaarden hebben voorgeschoteld die goed passen bij de ontwikkeling die hij door moet maken. We zijn echt in alle aspecten tot het uiterste gegaan om te zorgen dat hij bij NAC zou blijven."

Gilissen ziet in het vertrek van Troost ook aanleiding om het belang van de verdere ontwikkeling van de jeugdopleiding nog eens aan te stippen. "We hebben de afgelopen jaren al flinke stappen gezet met onze jeugdopleiding. We bieden inmiddels een sterk programma om onze jeugdspelers op verschillende gebieden optimaal te begeleiden in hun ontwikkeling. Om de vervolgstap te kunnen zetten is het vooral zaak om onze faciliteiten te verbeteren en onze status verder uit te breiden. Ondanks dat we al de nodige stappen hebben gezet, merk je dat we in die aspecten nog niet kunnen opboksen tegen de opleidingen van enkele andere BVO's. We weten dus wat ons te doen staat en hopen dat we hiervoor binnen Breda de handen snel op elkaar krijgen. We kunnen dat namelijk niet alleen en hebben daar alle in- en externe stakeholders hard voor nodig”, aldus Gilissen.

NAC ontvangt, conform de reglementen van de KNVB, een opleidingsvergoeding van €14.000 per opleidingsjaar. In het geval van Tein Troost komt dit dus neer op een bedrag van €70.000.

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en mis geen updates!