Voetballen tijdens COVID-19

UPDATE 29-09-2020: Rat Verlegh Stadion tijdelijk niet toegankelijk voor bezoekers. Vanaf vandaag gelden aangescherpte maatregelen omtrent het coronavirus. Zo is het de komende tijd niet toegestaan om bezoekers te ontvangen tijdens wedstrijden. We hopen u snel weer te mogen verwelkomen in het Rat Verlegh Stadion.

Door toedoen van het COVID-19-Virus is het een lastige tijd geweest, ook voor de voetbal supporters. Maar er is een stip aan de horizon. We mogen weer beperkt publiek toelaten tijdens de geliefde Avondjes NAC. Dit alles moet georganiseerd binnen de gegeven gedragsregels en -eisen. Dit betekent dat we de wedstrijd op een andere manier moeten invullen dan we gewend zijn. Zo kunnen we het stadion niet volledig vullen en zullen er verschillende maatregelen getroffen moeten worden om aan de huidig geldende richtlijnen te kunnen voldoen.

Op basis van de geldige richtlijnen kunnen we bij de start van de competitie het stadion voor 20- tot 25% vullen. Gezien we niet alle seizoenkaarthouders kunnen toelaten, hebben we een aantal keuzes moeten maken.

De uitgangspunten van NAC voor het spelen met beperkt publiek zijn als volgt:

We hebben de supporters opgedeeld in groepen (Club van 1912, gouden seizoenkaart, reguliere seizoenkaart). Binnen deze groepen willen we iedere supporter een gelijke kans op een toegangsbewijs bieden. Dit betekent dat het stadion per wedstrijd opnieuw ingedeeld wordt. Bij het bestellen van je kaartje kun je zelf je plek selecteren. Omdat de capaciteit beperkt is, mag je ook een plek kiezen op een ander vak dan waarvoor je een seizoenkaart hebt aangeschaft. Dit kan betekenen dat jij een stoel krijgt die normaliter een ander prijskaartje heeft.

Het tweede uitgangspunt is dat we het stadion met inachtneming van de huidig geldende richtlijnen zo ver mogelijk willen vullen. Hierdoor hebben we naast de normale tickets, ‘huishoudtickets’ en ‘Onder-13 tickets’ in het leven geroepen. Zoals de huidige richtlijnen vanuit de KNVB nu voorschrijven, mogen supporters op hetzelfde adres wel binnen anderhalve meter van elkaar zitten. Voor kinderen onder de 13 jaar, geldt de afstandseis niet. Deze hoeven geen anderhalve meter afstand te houden tot andere supporters. De tickets worden hieronder verder toegelicht.

Normaal Ticket
Bij dit ticket kun je een vak en een stoel kiezen, op anderhalve meter afstand van je medesupporters. Een normaal ticket bestel je op de reguliere manier via nactickets.nl. Je ontvangt na het bestellen van het ticket een E-ticket, die je moet laten scannen voor binnenkomst. Je kunt dus niet op je seizoenkaart naar binnen.

Huishoud ticket (2 of 3 stoelen naast elkaar)
Indien er meerdere supporters op één adres woonachtig zijn, kunnen deze naast elkaar zitten. Adres wijzigen is tijdelijk uitgeschakeld. Om de capaciteit optimaal te benutten, vragen we jullie voor kinderen Onder 13 jaar geen huishoud ticket aan te schaffen. Ga in dat geval voor een Onder 13 ticket. Heb je bijvoorbeeld twee kinderen, waarvan één Onder 13 jaar, kies dan voor een huishoudticket met twee personen en schaf daarnaast een Onder 13 ticket aan. Je ontvangt na het bestellen van het ticket een E-ticket, die je moet laten scannen voor binnenkomst. Je kunt dus niet op je seizoenkaart naar binnen. Wil je weten hoe je een huishoud ticket bestelt? Klik dan hier.

Onder 13 ticket
We vragen jullie voor kinderen t/m twaalf jaar een onder 13 ticket aan te schaffen. De kinderen in deze leeftijdscategorie hoeven volgens de huidig geldende richtlijnen van de KNVB geen anderhalve meter afstand te houden ten opzichte van anderen. Voor deze kinderen hoeven we dan geen plaats te reserveren en kunnen we de maximale capaciteit verhogen. Dit betekent dus ook, dat je voor kinderen t/m 12 jaar een ticket bij kunt kopen zonder dat zij seizoenkaarthouder zijn, mits zij een account hebben op nactickets.nl. Je ontvangt na het bestellen van het ticket een E-ticket, die je moet laten scannen voor binnenkomst. Je kunt dus niet op je seizoenkaart naar binnen. Wil je weten hoe je een Onder 13 ticket bestelt? Klik dan hier.

Voorrang

Club van 1912-leden krijgen 24 uur lang exclusief de mogelijkheid om tickets aan te schaffen. Daarna komen daar de gouden seizoenkaarthouders bij, die de voorgaande wedstrijd geen ticket hebben weten te bemachtigen. Weer 24 uur later komt de rest van de gouden seizoenkaarthouders daar bij. Als er weer 24 uur later nog tickets over zijn, kunnen de reguliere seizoenkaarthouders hun slag slaan. Omdat we het stadion opnieuw indelen dient iedere seizoenkaarthouder per wedstrijd een ticket (gratis) te bestellen. Is het niet gelukt om voor een wedstrijd een kaart te bemachtigen kun je op de wedstrijd die daar op volgt een dag eerder bestellen (ten opzichte van je groep waar jij je in bevindt). Let op! De niet bezochte wedstrijden worden niet bij elkaar opgeteld. Het is dus niet zo dat je na bijvoorbeeld vier gemiste wedstrijden vier dagen eerder mag bestellen.

Maatregelen

Toegangscontrole
De toegangscontrole zal anders zijn dan je gewend bent. Tassen groter dan A4-formaat zijn deze wedstrijden niet toegestaan. Er is ook geen mogelijkheid om deze op te bergen.

Het beveiligingspersoneel zal een gezondheidscheck uitvoeren voor binnenkomst in het stadion. Hierin zullen zij vragen of je bekend bent met de hygiëne check en of je alle vragen met nee kunt beantwoorden. De hygiënecheck is als volgt:

 • Had je éen of meerdere van deze klachten (Hoesten, verkoudheidsklachten, verhoging of koorts, benauwdheid, ruik- en/of smaakverlies) in de afgelopen 24 uur?
 • Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 • Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)
 • Heb je een huisgenoot/ gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/ haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
 • Ben je in quarantaine omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

 

Verder dienen de volgende basisregels (naast de huisregels van het stadion) ook in het stadion te worden nageleefd:

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Regelmatig handen wassen
 • Hoest en nies in de binnenkant van de ellenboog
 • Vermijd drukte
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten en/of koorts
 • NAC kiest er voor om niet met tijdslots te werken. Wel vragen we een ieder op tijd naar het stadion te komen, om rijvorming te voorkomen.
 • Het is niet toegestaan op een andere plaats te zitten dan je ticket voorschrijft.

Routing
In het stadion zal routing aangebracht worden om looproutes te creëren. Dit geldt ook bij de cateringpunten, toiletten en trapopgangen. Op diverse punten is personeel aanwezig om hulp te bieden en vragen te beantwoorden. Tijdens de wedstrijden met beperkt publiek, is er geen 1912-ingang.

 

Horeca
De horeca zal een aangepast assortiment aanbieden. Betalen is mogelijk met de NAC betaalkaart en via pin. De betaalkaart kan nog met contant geld opgeladen worden bij het cash-punt buiten het stadion voor Café Beatrix, echter vragen we een ieder een ieder betaalkaarten online op te waarderen via mijnnacbetaalkaart.nl of de knip app, om rijvorming te voorkomen. Vak-G café is tijdelijk gesloten en Café Beatrix is alleen toegankelijk via de gracht.

Compensatie

De club van 1912-leden, zowel goud als regulier, krijgen het eerst de optie om tickets te kopen. Deze krijgen met de huidige richtlijnen altijd de kans om een ticket te bemachtigen. Indien je als 1912-lid er voor kiest om geen ticket aan te schaffen, wordt deze niet gecompenseerd op je seizoenkaart van volgend seizoen. Voor de reguliere seizoenkaarthouders kunnen we de optie tot het bestellen van tickets niet garanderen. Daarom telt voor hen dat zij wel de compensatie krijgen voor iedere wedstrijd die ze niet hebben kunnen bezoeken.

We moeten beseffen dat we onder de huidige situatie blij moeten zijn dat we eindelijk weer bij voetbalwedstrijden aanwezig mogen zijn. We moeten er dan ook samen alles aan doen, om een volgende lockdown te voorkomen. We vragen dan ook alle supporters zich aan de richtlijnen te houden. Bij het overtreden van de regels zullen we moeten handhaven.

Uitvak

Om zo veel mogelijk supporters de mogelijkheid te geven tot het bezoeken van de wedstrijden zal ook het uitvak tijdens de thuiswedstrijden beschikbaar zijn voor thuissupporters.

Staantribunes

Om zoveel mogelijk supporters te kunnen ontvangen tijdens de anderhalve meter samenleving, zijn we wijzigingen aan het aanbrengen op een aantal plaatsen in het stadion. De beugels van de staantribune (vak EE en vak GG) zijn verwijderd. Hier hebben we zitplaatsen van gemaakt.