Sluiten

Feiten en weetjes

● NAC Breda won alle vier voorgaande Keuken Kampioen Divisie-duels met Jong AZ en kwam in deze vier
ontmoetingen in totaal veertien keer tot scoren (5 tegen).

● Geen team kreeg op het tweede niveau gemiddeld per wedstrijd meer goals tegen door toedoen van NAC
Breda dan Jong AZ (3,5 – gedeeld met Sittardia).

● NAC Breda was dit kalenderjaar vaker trefzeker van buiten het strafschopgebied in de KKD dan elk ander
team (13 keer) en scoorde daarnaast ook het vaakst uit een directe vrije trap (4 keer).

● Jong AZ is één van de twee teams tegen wie Ralf Seuntjens op minstens zoveel Keuken Kampioen Divisieduels als doelpunten staat (4 goals uit 4 ontmoetingen), met ADO Den Haag (3 goals in 1 duel).

● Nick Olij debuteerde in de Eerste Divisie voor Jong AZ in 2017/18 en is nog steeds de doelman met de
meeste optredens (35) en clean sheets (4) voor de Alkmaarse beloftenploeg.

● Boris van Schuppen heeft dit KKD-seizoen gemiddeld maar 57 minuten nodig voor een goal of een assist (1
doelpunt en 2 assists in 171 minuten), het beste gemiddelde van alle NAC-spelers die bij meer dan één
treffer betrokken waren.

Het Jong AZ van trainer Maarten Martens staat verrassend vierde in de competitie. Na negen wedstrijden te hebben gespeeld, staan zij op 18 punten. Alleen de wedstrijden tegen FC Den Bosch, Telstar en Jong FC Utrecht gingen verloren. De overige zes wedstrijden wisten de beloften in winst om te zetten. Opvallend is dat wedstrijden van Jong AZ steeds op slechts één doelpunt beslist werden. De wedstrijden die ze wonnen werden of 2-1 óf 1-0. Dit geldt ook voor de wedstrijden die verloren gingen. Hierdoor staat AZ op een doelsaldo van slechts +3.

Bij Jong AZ is de doorbraak van centrale verdediger Tijs Velthuis belangrijk geweest. Hij wisselt sinds dit seizoen de aanvoerdersband met verdediger Joey Jacobs. Velthuis komt uit de jeugdopleiding van FC Twente en maakte al zijn debuut voor AZ 1, tegen Real Sociedad. Daarnaast is Peer Koopmeiners een bekende naam in de ploeg van Jong AZ. Hij is het broertje van de naar Atalanta Bergamo vertrokken Teun Koopmeiners en speelde dit seizoen in acht wedstrijden mee voor de Alkmaarse jeugdploeg. Topscorer van de Alkmaarders is Yusuf Barasi. De 18-jarige spits scoorde tot nu toe vier keer en is inmiddels jeugdinternational voor Turkije Onder 21.

Bij NAC staan er twee oud-spelers van AZ onder contract. Thom Haye speelde vanaf zijn 15e voor AZ en doorliep de gehele jeugdopleiding. In 2014 maakte hij zijn debuut in het eerste van AZ, uit bij Ajax. Hij kwam uiteindelijk tot 73 wedstrijden in het eerste van AZ en tot 56 wedstrijden voor Jong AZ. Ook Nick Olij komt uit de jeugdopleiding van AZ. Hij speelde 88 wedstrijden voor Jong AZ en speelde in 2016 één bekerduel in het eerste van AZ. Hierna vertrok hij naar TOP Oss en daarna naar NAC.

Voor NAC hebben wedstrijden tegen Jong AZ tot nu toe altijd een goede afloop. In alle vier de ontmoetingen wist NAC de drie punten te pakken. De laatste ontmoeting tussen beide ploegen was in september 2020. Deze wedstrijd werd met 6-1 gewonnen door NAC, dat zes verschillende doelpuntenmakers noteerde.

ms21081377649[1]

Ook een wedstrijd van NAC bijwonen?

Wil jij een keer een Avondje NAC bijwonen? Dat kan! Klik op de button hieronder en bestel je tickets.

img 0235
soccernews3