Sluiten
maxresdefault

2017 - Operatie Eredivisie: GESLAAGD!

NAC eindigde in seizoen 2016/2017, het tweede seizoen in de Eerste Divisie, op de vijfde plek en mocht zich vervolgens op gaan maken voor de Play-Offs, ofwel: Operatie Eredivisie. De eerste wedstrijd, uit tegen FC Volendam, eindigde in een remise (2-2). In de return in het eigen stadion rekende NAC af met de Volendammers door met 2-0 te winnen. In de finale was NEC de opponent. In een bloedstollende thuiswedstrijd wonnen de Bredanaars met 1-0, dankzij een doelpunt van Cyriel Dessers. De explosie van geluid die vrij kwam na het doelpunt van de Belg is ongeëvenaard. Tijdens de return in Nijmegen maakte de ploeg van Stijn Vreven het karwij overtuigend af. Na 90 minuten stond een glansrijke 1-4 op het scorebord. Hierdoor keerde NAC na twee jaar afwezigheid terug in de Eredivisie. 

2015 - Degradatie naar de Jupiler League

Aan het einde van haar 58e seizoen op het hoogste niveau, degradeerde de Parel van het Zuiden naar de Jupiler League. Onder aanvoering van Robert Maaskant eindigde de ploeg op de vijftiende plaats. In de Play-offs die daarop volgde, bleken de Bredanaars niet in staat om zich te handhaven. In de eerste ronde werd VVV-Venlo nog overtuigend aan de kant gezet, Roda JC was vervolgens een maatje te groot. De degradatie was een feit. 

2012 - Hoera! NAC 100 jaar

Op 19 september 2012 vierde de Parel van het Zuiden haar 100e verjaardag. Een speciale stichting, 'Stichting 100 jaar NAC', werd in het leven geroepen om een passend verjaardagsfestijn te organiseren. Een fietstocht, een filmavond, een kindermiddag, een reünie met oud-spelers en uiteraard een groots supporters-feest. Jong en oud bevond zich een week lang in een geel-zwarte achtbaan. Daarnaast werd besloten om het logo, waar de NOAD ADVENDO Combinatie ooit mee begon, in ere te herstellen en te herintroduceren. 

Maurice van Steen

2009 - Deelname Europa League

Doordat NAC een seizoen eerder in de competitie de play-offs afdwong en deze ook winnend wist af te sluiten, plaatsten de Bredanaars zich voor de nieuw opgezette Europa League. In de tweede voorronde startte NAC tegen laagvlieger Gandzasar Kapan. In Breda werd de ploeg uit Armenië totaal overlopen door een ontketend NAC: 6-0. De uitwedstrijd was dus een formaliteit. Zonder zich bovenmatig in te spannen won NAC ook dat duel (0-2) en plaatste zich dan ook voor de volgende ronde. Polonia Warschau moest er vervolgens ook aan geloven. In Polen werd het door een doelpunt van Kwakman 0-1, wat NAC een goede uitgangspositie opleverde. In Breda werd de klus afgemaakt (3-1). In de vierde voorronde bleek tegenstander Villarreal echter enkele maatjes te groot. Thuis verloor NAC ondanks een waar leeuwengevecht met 1-3. In de uitwedstrijd speelde NAC totaal geen rol, en werd het 6-1 voor de Spanjaarden.

3839451

2008 - Derde plaats in de Eredivisie

Het seizoen 2007-2008 bleek voor NAC misschien wel het meest opmerkelijke jaar uit de historie te worden. Eindelijk deed de Parel van het Zuiden zijn naam eer aan en poetste in de reguliere competitie de ene na de andere tegenstander van het veld. Dat gebeurde niet heel vaak met oogstrelend voetbal, maar meestal wel met de mouwen tot onder de oksels opgestroopt en het mes tussen de tanden. Record na record werd gebroken. Trainer Brandts en zijn manschappen bezorgden NAC hiermee de hoogste klassering in de Eredivisiegeschiedenis van de club (derde). Ook het puntentotaal, 63 punten uit 34 wedstrijden, werd met goudomrande letters bijgeschreven in de geschiedenisboeken van de Bredase club. Bovendien bereikten de geelzwarten de halve finale van het bekertoernooi. De Champions League lonkte, de UEFA-cup leek een zekerheidje, maar in de play-offs ging het mis, waardoor het Intertoto werd.

2006 - Naamgeving Rat Verlegh Stadion

Tien jaar na de verhuizing van de o zo geliefde Beatrixstraat naar Stadionstraat 5, kreeg de thuishaven van de NOAD ADVENDO Combinatie een nieuwe naam. Nadat het achtereenvolgens Fujifilm Stadion en Mycom Stadion heette, ging de Bredase voetbaltempel vanaf dat moment door als het Rat Verlegh Stadion. Een eerbetoon aan club-icoon Antoon 'Rat' Verlegh.

Cor Viveen

2003 - Deelname UEFA Cup

Doordat NAC Breda een seizoen eerder op een keurige 4e plaats eindigde mochten de Bredanaars voor het eerst sinds 30 jaar weer eens deelnemen aan een Europacup-toernooi. In de eerste ronde van de UEFA-cup werd NAC door loting gekoppeld aan Newcastle United FC. De uitwedstrijd was één groot feest. Zo`n 3.500 NAC-supporters maakten de oversteek naar Engeland en zorgden voor een supersfeer. Desondanks zagen zij NAC kansloos met 5-0 verliezen. Ondanks deze pijnlijke nederlaag was de sfeer er niet minder om. TV-presentatoren, journalisten, spelers, sponsors en supporters spraken van een geweldig NAC-publiek dat hun club bleef steunen tot het bittere eind. De return in Breda had door de grote nederlaag in Newcastle op voorhand al geen spanning meer in zich. Toch wilden de Bredanaars laten zien dat ze wel degelijk konden voetballen. Ze hielden de Engelsen lang op 0-0, kregen zelf redelijk goede kansen maar verloren toch. Vier minuten voor tijd scoorden de Magpies en bezegelden daarmee de uitschakeling voor NAC Breda.

Johan van Gurp / Stadsarchief Breda

2000 - Kampioen TOTO-Divisie

NAC moest en zou na de degradatie van 1999 in één jaar terugkeren op het hoogste niveau. De geel-zwarten begonnen echter slecht, verloren bij Zwolle, Den Haag en Heracles, maar wisten zich te herpakken. Na een zenuwslopend einde werd NAC verdiend kampioen van de Eerste Divisie. De laatste zes wedstrijden werden namelijk in winst omgezet, al had het laatste competitieduel geen waarde meer. NAC was namelijk in de wedstrijd ervoor, thuis tegen RBC, na een 2-0 zege op de eerste plaats geëindigd en kon niet meer ingehaald worden. Het feest barstte in Breda los. Naar schatting 22.000 mensen woonden de huldiging op de Grote Markt bij.

1999 degradatie

1999 - Degradatie naar Eerste Divisie

In 1999 gebeurde het "onmogelijke" toch: slechts 4 van de 34 wedstrijden werden gewonnen. Ondanks het feit dat de laatste vijf wedstrijden niet werden verloren was de rode lantaarn-plaats een feit. NAC degradeerde weer naar de Eerste Divisie en was terug bij af. Mannen als Earnest Stewart, Alfred Schreuder en John Karelse lieten hun tranen de vrije loop. Een faillissement kon worden voorkomen, maar niet promoveren binnen een jaar zou rampzalig zijn.

jvg19960122045

1996 - Opening Rat Verlegh Stadion (11-08-1996)

In mei 1996 werd afscheid genomen van het oude stadion aan de Beatrixstraat. Vanaf 1940 had het dienst gedaan als de thuishaven van NAC. In die 56 jaar kende NAC vele hoogte- maar ook dieptepunten. Feit was wel dat het Engels ogende stadion voor vele tegenstanders een onneembare horde was. Het kon er namelijk verschrikkelijk spoken. Het onderkomen voldeed in de jaren negentig echter niet meer aan de eisen van de moderne tijd en er werd besloten om een geheel nieuw stadion te laten bouwen. De voetbaljaargang 1996-1997 begon met de officiële opening van het Fujifilm Stadion, door de echte supporter al snel het Rat Verlegh Stadion genoemd. De opening werd kracht bijgezet met het affiche: NAC - Grêmio Foot-Ball Porto Alegrense, op 11 augustus 1996. De Parel van het Zuiden wist de Brazilianen in een prachtige wedstrijd op 0-0 te houden.

Johan van Gurp / Stadsarchief Breda

1993 - Promotie via nacompetitie

Door de derde periodetitel in de wacht te slepen mocht NAC in het seizoen 1992-1993 voor de vierde achtereenvolgende maal deelnemen aan de nacompetitie. Zou het nu eindelijk eens lukken?! NAC startte voortvarend en versloeg De Graafschap in Doetinchem met maar liefst 4-0. De toon leek gezet. Toen thuis ook nog eens gewonnen werd van FC Den Bosch en wederom De Graafschap twijfelde niemand meer aan de promotie. De laatste wedstrijd, Den Bosch - NAC, was het dan eindelijk zover. NAC kon promoveren naar het hoogste plan. Gevolg was dat naar schatting 8.500 NAC-supporters naar Den Bosch afreisden. NAC won glansrijk met 3-0 en een groot feest barstte los. De gehele snelweg Den Bosch - Breda was op de terugweg geel met zwart. In Breda zelf werd na de huldiging op de Grote Markt drie dagen lang feest gevierd!

Johan van Gurp / Stadsarchief Breda

1991- Ton Cornelissen topscorer (35 goals)

NAC begon het seizoen 1990-1991 teleurstellend met drie gelijke spelen op rij. Daarna begon de machine echter warm te draaien en scoorde NAC aan de lopende band. In 38 wedstrijden werd er maar liefst 94 maal gescoord. Ton Cornelissen nam er hiervan 35 voor zijn rekening en brak hiermee het clubrecord van Leo Canjels. Nog nooit maakte een NAC-speler zoveel competitiedoelpunten in één seizoen!

Dat 'Toto' Cornelissen na wat omzwervingen in België en een mislukt avontuur in Griekenland weer terug was gekomen bij NAC, leek hem goed te doen. Hij scoorde er kwistig op los en werd een speler van groot formaat. Bij het profvoetbalgala van de VVCS werd de topschutter dan ook gekozen als eerste divisiespeler van het jaar 1990.

Johan van Gurp / Stadsarchief Breda

1984 - Promotie

Na de degradatie van een jaar eerder moest en zou NAC binnen één seizoen weer promoveren. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Met name door een fantastische eindsprint (NAC won 10 van de laatste 12 wedstrijden en in de allerlaatste wedstrijd werd Veendam met maar liefst 10-1 verslagen) mochten de Bredanaars toch deelnemen aan de nacompetitie. De toetje van de competitie liep vervolgens op rolletjes. Na een voortvarend begin en twee gelijke spelen tegen De Graafschap kon NAC het thuis tegen VVV afmaken. In een afgeladen stadion aan de Beatrixstraat wonnen de geelzwarten overtuigend met 5-0. NAC promoveerde, na één jaar eerste divisie, weer naar het hoogste plan! De legendarische Engelsman Bob Latchford had een groot aandeel in de promotie. 

1985 - Degradatie naar de Eerste Divisie

Na de promotie van 1984 begon NAC aan een zwaar seizoen. Lijfsbehoud was DE slogan dit jaar. Het zou echter allemaal anders lopen. NAC kende een rampzalige start; uit de eerste 9 wedstrijden werden slechts 3 punten behaald. Geen beste basis om degradatie te voorkomen. Dit zou uiteindelijk dan ook niet lukken. De geelzwarte trots eindigde op een voorlaatste plaats wat rechtstreekse degradatie betekende. Na één jaar eredivisie zakte NAC in 1985 weer af naar de kelder van het betaalde voetbal. NAC moest uithuilen en opnieuw beginnen.

elftal8182

1983 - Degradatie naar de Eerste Divisie

Een rampseizoen voor NAC, dat kon met recht over 1982-1983 gezegd worden. De geel-zwarten konden het verlies van verscheidene spelers niet goed opvangen en degradeerde naar de Eerste Divisie. Met 75 tegendoelpunten een absoluut dieptepunt. Wat enkele jaren eerder meerdere keren was gelukt, kon niet herhaald worden. De laatste wedstrijd van het seizoen werd nu wel verloren. Feyenoord was aan de Beatrixstraat met 3-2 te sterk en NAC eindigde op een voorlaatste plaats. Het betekende een treetje afglijden naar de Eerste Divisie.

avondje nac

1975 - Avondje NAC geboren

Dit seizoen installeerde NAC haar lichtinstallatie, waardoor er voortaan ook ’s avonds gevoetbald kon worden. De vier nieuwe lichtmasten waren werkelijk uniek in Nederland en werden door de UEFA als één van de beste van Europa betiteld. De installatie werd officieel in gebruik genomen op zaterdag 27 december 1975 tijdens de vriendschappelijke wedstrijd NAC - Fortuna Düsseldorf. Er vormde zich vervolgens een supportersgroep aan de korte zijde van het stadion aan de Beatrixstraat die de Spionkop werd genoemd. Deze groep zorgde voor een sfeer die zijn weerga niet kende. Het befaamde "Avondje NAC" was geboren.

Johan van Gurp / Stadsarchief Breda

1974 - Bekerfinale NAC - PSV

Na de bekerwinst in 1973 bereikte NAC een jaar later wederom de finale. Het dekselse NAC, wat in de competitie niet zo best draaide, wist achtereenvolgens Go Ahead Eagles, Helmond Sport en FC Groningen te verslaan. In de halve finale moesten de Bredanaars aantreden tegen FC Utrecht. De Utrechters werden in het neutrale stadion De Vliert met 3-2 verslagen. De finale werd wederom in de Rotterdamse Kuip gespeeld. Ditmaal was PSV de tegenstander. Een geflatteerde 6-0 nederlaag was de uitslag. PSV pakte dat jaar toch nog een hoofdprijs en NAC ..... ach ja, het kan niet altijd feest zijn.

magdenburg

1973 - Deelname Europacup II

Doordat NAC het seizoen ervoor bekerwinnaar was geworden, mocht de Bredase trots in het seizoen 1973-1974 deelnemen aan het Europacup-II toernooi. Het sterke FC Magdeburg was in de eerste ronde de tegenstander. In de thuiswedstrijd, gespeeld in de Kuip vanwege het gebrek aan een goede lichtinstallatie, hield NAC de Oostduitsers op een knappe 0-0. Achter het IJzeren Gordijn ging het echter mis. Magdeburg won met 2-0 en bekerde verder. NAC lag eruit. Achteraf geen schande. De Oostduitse club, met de overbekende Jürgen Sparwasser in haar gelederen, wist de felbegeerde cup in dat seizoen te winnen.

hqdefault

1973 - Winnaar KNVB Beker

Door achtereenvolgens Ajax (na strafschoppen), Elinkwijk, FC Den Haag en Sparta te verslaan, kwam NAC in 1973 voor de derde maal in haar bestaan in de bekerfinale terecht. Hierin was het sterkere NEC de tegenstander. Stadion De Kuip was geheel uitverkocht. De 25.000 Bredanaars zorgden ervoor dat het bier in de rust al was uitverkocht en de sfeer was fantastisch. Door doelpunten van Stanley Bish en Addy Brouwers verraste NAC de Nijmegenaren en won met 2-0. Voor het eerst in de geschiedenis won NAC de KNVB-beker! De Kuip barstte uit haar voegen, waarna de feestende massa zich verplaatste naar Breda, waar de bekerwinst tot in de kleine uurtjes werd gevierd. 

cardiff

1967 - Deelname Europacup II

Doordat Ajax het seizoen ervoor de "dubbel" pakte, mocht NAC in voetbaljaargang 1967-1968 deelnemen aan het Europacup II-toernooi, het evenement voor bekerwinnaars. In de eerste ronde moest NAC eerst naar Malta om het op te nemen tegen Floriana FC. Er werd knap gewonnen met 2-1 en de thuiswedstrijd, die overigens in het PSV-stadion gespeeld werd door gebrek aan goede verlichting in eigen huis, leverde eveneens geen probleem op. NAC won met 1-0 en mocht verder Europa in. De volgende tegenstander was van een ander kaliber. Wederom in Eindhoven speelde NAC haar eerste wedstrijd tegen Cardiff City. De Welshmen werden keurig op 1-1 gehouden. Dit was echter niet genoeg. In Wales kreeg NAC met 4-1 er flink van langs waardoor het Europese avontuur voorbij was.

sfa222004606

1967 - Bekerfinale NAC - Ajax

NAC haalt in het seizoen 1966-1967 voor de tweede keer de finale! In de eerste ronde versloeg NAC NEC in Nijmegen. Vervolgens werden Xerxes, Volendam en Blauw Wit uitgeschakeld, waardoor NAC voor de tweede keer in haar bestaan in de finale van de KNVB-beker stond. In deze eindstrijd moesten de Bredanaars het opnemen tegen Ajax. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1 waardoor een verlenging de beslissing moest brengen en de Ajacieden aan het langste eind trokken. Ajax won de beker, NAC stond voor de tweede keer met lege handen. Toch verdiende NAC voor de eerste keer een Europees ticket! Doordat Ajax namelijk de "dubbel" won, mocht de verliezende bekerfinalist deelnemen aan het Europacup II-toernooi.

1966

1966 - Promotie naar de Eredivisie

NAC moest en zou na de degradatie van 1965 binnen één jaar op het hoogste niveau terugkeren. Er werden dan ook twee spelers van Ajax (Peet Petersen en Karel Vesters) aangetrokken en Tomislav Kaloperovic kwam van Partizan Belgrado. Deze drie spelers moesten er mede voor zorgen dat de enige doelstelling van dit jaar werd gehaald. Overigens in de allerlaatste wedstrijd (22 mei 1966) werd de promotie pas bewerkstelligd. In en tegen Alkmaar moest er gewonnen worden om derde te worden in de competitie. Plaats 1 t/m 3 gaven recht op de felbegeerde terugkeer. Overtuigend werden de Alkmaarders met 3-0 opzij gezet en NAC promoveerde naar de Eredivisie! De promotie ontketende een waar feest in Breda en duurde tot in de kleine uurtjes.

monty652

1965 - Degradatie naar Eerste Divisie

Een barslecht spelend NAC eindigde in het seizoen 1964-1965 als laatste in de eredivisie. Er werden in 30 wedstrijden slechts 22 punten bijeen gesprokkeld. Gebrek aan ervaring en gebrek aan strijd zorgden ervoor dat NAC voor het eerst in haar historie degradeerde. De degradatie was mede een feit dankzij het mismanagement van de bestuursleden van NAC. Zij besloten daarom af te treden en de kans te geven aan een nieuw bestuur. Het nieuwe bestuur nam zich voor dat NAC binnen één seizoen weer in de Eredivisie moest spelen. Er werden daarom zeer grote financiële risico`s genomen.

monty6061

1961 - Voor het eerst in de bekerfinale

Na de voorrondepoule, met daarin EBOH, Baronie, RBC en DFC, overleefd te hebben en na overwinningen op Eindhoven, ADO en wederom RBC, stond NAC in het seizoen 1960-1961 ineens in de halve finale van het bekertoernooi. In stadion De Goffert in Nijmegen werd vervolgens het Amersfoortse HVC simpel met 3-0 in de pan gehakt. Voor het eerst in de historie bereikte NAC hiermee de finale van de KNVB-beker! Hierin ontmoette de Parel van het Zuiden veelvoudig landskampioen en bekerwinnaar Ajax. De Amsterdammers waren in stadion Houtrust in Den Haag de sterkste en wonnen gemakkelijk met 3-0.

rat verlegh

1960 - Overlijden Rat Verlegh

Op 12 maart 1960 leed NAC een van de grootste verliezen uit haar geschiedenis. Rat Verlegh, de legendarische NAC-man, overleed waarschijnlijk ten gevolge van een hartstilstand waarna hij met zijn auto in het water van de Prinsenbeekse Kuil belandde. Een van de grootste mannen van en voor NAC, was heengegaan. Zijn verlies liet een grote leegte achter, die moeilijk opgevuld zou worden. Rat, deze bijnaam kreeg hij vanwege zijn snelheid en behendigheid, was in vele functies actief geweest voor NAC. Hij was speler (van 1912 t/m 1931), aanvoerder, ere-voorzitter, trainer, bestuurslid en analist bij NAC geweest. Ook zat hij tot aan zijn dood in de redactie van de NAC Klok.

NAC Museum

1958 - Leo Canjels topscorer Eredivisie

Ondanks dat NAC in het seizoen 1957-1958 'slechts' op een 8e plaats eindigde, werd NAC-aanvaller Leo Canjels met 32 doelpunten de topscorer van Nederland. Het Kanon, zoals Canjels vanwege zijn keiharde schot door de fans genoemd werd, bleef hiermee Tonny van der Linden (29, DOS) en Coen Dillen (28, PSV) knap voor. Canjels kwam mede tot dit mooie aantal door thuis tegen het Tilburgse NOAD maar liefst viermaal doel te treffen en door er in de laatste zes wedstrijden elf in te schoppen.

1954 55

1954 - Intrede Betaald Voetbal

Het jaar 1954 is een zeer belangrijk jaar in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Het tijdperk van het Betaalde Voetbal werd in dat jaar namelijk ingeluid. NAC speelde haar eerste wedstrijd op 28 november van dat jaar. Tegenstander Veendam werd aan de Beatrixstraat met 4-1 verslagen. Doelpuntenmakers voor NAC waren Canjels (2x), Bruininckx en Matheeuwissen. Jan van Hoogenhuizen was de eerste NAC`er die een profcontract tekende. In de overeenkomst was een premie bij winst afgesproken van 22,50 gulden, wat neerkomt op ongeveer 10 euro.

1946

1946 - Kampioen van het Zuiden

Het eerste seizoen na de oorlog was al meteen een geslaagd seizoen voor NAC. BVV en NAC eindigden samen op een eerste plaats. Op het terrein van Longa moest er een beslissingswedstrijd gespeeld worden. Duizenden, maar dan ook duizenden NAC-supporters gingen per fiets naar Tilburg. NAC wist in een zeer spannende wedstrijd met 1-0 van BVV te winnen en plaatste zich daarmee voor de kampioenscompetitie. Hierin moest NAC het onder andere opnemen tegen de kampioen van het Noorden, Heerenveen. De Bredanaars gingen niet per bus, maar vlogen met een heus KLM-toestel naar Friesland om aldaar aan de wedstrijd deel te kunnen nemen. Helaas werd NAC in deze kampioenscompetitie slechts vierde en bleef het bij die ene landstitel (1921) voor de Bredanaars.

Stadsarchief Breda

1937 - 25-jarig bestaan

Op 19 september 1937 vierde NAC haar 25-jarig bestaan, deze foto werd vermoedelijk genomen ter ere van deze feestelijke gelegenheid. 

NAC Museum

1931 - Rat Verlegh neemt afscheid

Op 11 oktober 1931 staat de wedstrijd MVV - NAC (1-3) in het teken van het afscheid van Rat Verlegh. Na 19 jaar eerste elftal zet Verlegh een punt achter zijn actieve carrière. Vanaf de oprichting in 1912 trad Antoon `Rat` Verlegh als speler op de voorgrond en bleef dit ruim 19 jaar lang. Steeds hoger klimmend tot hij een plaats in het Nederlands Elftal verwierf en daar achtmaal de Nederlandse kleuren hoog hield, afgezien van de ontelbare malen dat hij in vertegenwoordigende elftallen werd gekozen. Zijn grootste triomfen vierde Rat toch echt als speler van NAC, waarmee hij kampioenschappen aan de lopende band behaalde en zelfs éénmaal kampioen van Nederland werd. Vele Bredanaars hebben jarenlang - zondag in-zondag uit - van zijn spel mogen genieten. 

1926 - Eerste professionele trainer

Een hot item bij het bestuur was het aanstellen van een trainer. NAC wilde een professionele trainer hebben. Ben Affleck van Fulham FC werd per 2 juni 1926 aangetrokken om NAC te trainen. De allereerste betaalde trainer bleef echter maar tot eind september van datzelfde jaar. "In de wintermaanden kunnen toch geen buitentrainingen gegeven worden", redeneerde men. 

1921 - Kampioen van Nederland

Het hoogtepunt van de Bredase trots is het landskampioenschap in 1921. Mede door de hechte verenigingsband, clubliefde en onderlinge vriendschap behaalde NAC 37 punten uit 20 duels, scoorde 64 maal en kreeg slechts 8 doelpunten tegen. Daarmee mocht de club voor de tweede keer sinds haar bestaan deelnemen aan de kampioenscompetitie van Nederland. Drie overwinningen op rij waren een goede basis om het felbegeerde kampioenschap in de wacht te slepen. In de laatste wedstrijd moest NAC naar Deventer om de laatste hobbel te nemen. Go Ahead werd simpel met 3-0 aan de kant gezet. NAC was kampioen van Nederland. 

hqdefault

1920 - Van Roessel eerste NAC-speler in Oranje

Eduard van Roessel, vanaf 1913 NAC`er, slaagde er als eerste speler in om het Nederlands Elftal te halen. Op 5 april 1920 debuteerde de in Breda geboren Van Roessel als rechtshalf. Denemarken werd in Amsterdam voor 30.000 toeschouwers met 2-0 verslagen. Na Van Roessel zouden er nog 19 `NAC-internationals` volgen.

Gelukkig hebben we de (kostbare) beelden nog! Bekijk hieronder de samenvatting van het duel. 'Onze' Eduard is te bewonderen vanaf 2.05, hij betrad als vierde speler het veld. 

1915 - Eerste bekerwedstrijd

Op 14 maart 1915 kwam NAC voor het eerst in het nationale bekertoernooi uit. In de eerste ronde van de Holdert-beker (de voorloper van de KNVB-beker) werd tegenstander Feijenoord (toen nog met een lange IJ) door doelpunten van Vossenaar, Verlegh en Bindels met 3-0 opgerold. NAC strandde dat jaar overigens in de vierde ronde, waarin HVV te sterk bleek.

Stadsarchief Breda

1912 - De oprichting

Uit NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten), opgericht op 14 juli 1895 en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning), opgericht op 1 november 1904 werd NAC (Noad Advendo Combinatie) op 19 september 1912 geboren. H.J.A. Loonen, C.A. Wouterlood van Doesburg, R. Krietemeyer en L.H. Creton werden respectievelijk als voorzitter, secretaris, penningmeester en commissielid aangesteld. NAC begon in de 2e klasse Zuid op het terrein van de Bond van Lichamelijke Opvoeding, gelegen aan het Wilhelminapark in Breda en speelde haar eerste wedstrijd op 3 november 1912 thuis tegen E.M.M. uit Vlissingen. Wegens de Eerste Wereldoorlog werd NAC in 1914 tijdelijk in de 1e Klasse Zuid ondergebracht. In de zomer van 1916, gelijktijdig met de verhuizing naar terrein “Het Ploegske” (Sportpark II, Ploegstraat, Breda), werd dat echter pas officieel.

ms21081377649[1]

Ook een wedstrijd van NAC bijwonen?

Wil jij een keer een Avondje NAC bijwonen? Dat kan! Klik op de button hieronder en bestel je tickets.

img 0235
soccernews3