Sluiten

Drzensla is opgegroeid in een plaatsje in de buurt van Dortmund. “Ik ben opgegroeid in Unna. Toen ik jong was, was ik elke dag buiten aan het voetballen op straat of op het veld. Ik belde mijn vrienden op om te gaan spelen. Het maakte mij niet uit of het sneeuwde of regende, ik probeerde altijd wel een oplossing te vinden om buiten te voetballen.”

Voetbal was altijd al het belangrijkste in het leven van de assistent trainer. “Voetbal is echt mijn passie en mijn leven, ik vind dat het leukste wat er is. Vroeger speelde ik bij een plaatselijke amateurvereniging, maar nooit bij een Betaald Voetbal Organisatie, daar was ik niet goed genoeg voor.”

Maik had al vroeg door dat het profvoetbal niet voor hem was weggelegd. “Toen ik door had dat ik geen profvoetballer ging worden ben ik voor het trainersvak gegaan. Ik ben gaan studeren in Bochum, hier heb ik mijn Bachelor of Science in Sports behaald. Na het afronden daarvan heb ik ook mijn Master in Sport gehaald. Ik wilde mijn passie in mijn hele leven meenemen, daarom ben ik deze studies gaan volgen.”

Na zijn afgeronde studies is Drzensla bij VfL Bochum terecht gekomen. “Bij Bochum zochten ze een coach voor de jeugdteams. Ik ben gestart als assistent trainer, daarna hoofdtrainer van verschillende teams geweest en assistent van O19. Later werd ik videoanalist bij het eerste elftal van VfL Bochum, dat heeft me veel geholpen in mijn ontwikkeling als trainer.”

Doordat Maik Drzensla veel verschillende facetten van het trainersvak heeft meegemaakt heeft hij veel ervaring. “Ik denk dat ik wel sterk ben in het analyseren van de tegenstander en het bedenken van de tactieken. Dit doe ik natuurlijk niet alleen, we werken samen met de staf en Peter Hyballa is uiteindelijk de eindverantwoordelijke. Als ik iets zie wat mij opvalt bespreek ik dat natuurlijk met hem, dit kan gaan over spelers van de tegenstander of hoe zij spelen.”

De eerste ontmoeting van Hyballa en Drzensla is al even geleden. “Ik heb Peter Hyballa ontmoet toen ik mijn Bachelor Theses aan het schrijven was. In Koln gaf hij een presentatie, vrienden van mij kenden hem van Bayer 04 Leverkusen, waar hij toen werkte. Zij zeiden dat ik een keer met hem moest bellen. Dat hebben we toen gedaan en hebben we een keer afgesproken om over voetbal te praten. Uiteindelijk zijn we samen gaan werken in Slowakije, dat was onze eerste echte job samen.”

Wat Maik als assistent sterkt maakt is voor hem heel simpel te vertellen. “De hoofdtrainer. Als assistent moet je weten dat je niet de eindverantwoordelijke bent. Ik kan met Peter Hyballa echt alles bespreken, over de ideeën die ik heb over voetbal, maar ook over totaal andere onderwerpen. Hij geeft mij altijd feedback op wat goed is en wat minder goed is. Zo geeft hij mij ook de ruimte om mijzelf te ontwikkelen. Zo denk ik dat wij een goed trainers duo zijn en nog beter kunnen worden.”

Drzensla kende de club NAC al vanaf zijn jeugd. “Ik keek vroeger heel veel voetbal, zo ook het voetbal in Nederland. Omdat ik vlak bij Dortmund opgegroeid ben, wat vlak bij Nederland is heb ik veel gezien van de speelstijl die ze in Nederland aanhouden. Ik houd van het voetbal wat Johan Cruijff Nederland heeft laten zien.”

Vanaf het moment dat Maik Drzensla bij NAC binnen stapte had hij het gelijk naar zijn zin. “Wij zijn heel erg goed opgevangen door onder andere Jelle ten Rouwelaar en Robin Adriaenssen. Met Jelle Ten Rouwelaar heb ik het veel over voetbal, vanuit het opzicht van een keeper, dat is leuk om te horen hoe hij over het spelletje denkt.”

Een assistent-trainer heeft tijdens het COVID-19-virus nog genoeg te doen. “Ik kijk heel veel wedstrijden terug. Wat ging er goed en wat ging er minder in de eerste paar weken bij NAC. Zodat als we weer het veld op mogen dat kunnen gaan trainen en moeten gaan verbeteren.”

ms21081377649[1]

Ook een wedstrijd van NAC bijwonen?

Wil jij een keer een Avondje NAC bijwonen? Dat kan! Klik op de button hieronder en bestel je tickets.

img 0235
soccernews3