Sluiten
 1rl2210 2

Rijvers, die als voetballer opgroeide bij de Bredase vereniging Groen-Wit, verwierf kort na de oorlog gedurende zes seizoenen faam als linksbinnen bij NAC, waarbij hij al meteen de status van international had bereikt. Na zes succesvolle jaren als amateur bij NAC koos hij voor een avontuur in Frankrijk. Hij ging daar spelen voor Saint-Étienne en bereikte daar een kampioenschap en een beker. Doordat hij in Frankrijk speelde mocht hij in dei tijd niet uitkomen voor Oranje. Desondanks speelde hij zeven jaar lang in totaal negen jaar lang zijn wedstrijden in Frankrijk. In 1962 keerde hij nog voor een seizoen terug bij zijn oude jeugdliefde, namelijk NAC.

De populariteit van spelers als Kees Rijvers zorgde er mede voor dat er midden jaren vijftig in Nederland een doorbraak kwam in de voetbalstructuur en het betaald voetbal werd ingevoerd. Hierdoor was hij ook weer welkom bij het Nederlands elftal. Kees Rijvers kwam in totaal tot 33 interlands en 10 doelpunten. Samen met Abe Lenstra en Faas Wilkes stond hij in die tijd bij Oranje bekend als het “Gouden Binnentrio”.

Direct na het beëindigen van zijn voetballoopbaan bij NAC begon hij aan een carrière als trainer. Hij startte zijn loopbaan als trainer bij TSC Oosterhout. Na zijn trainerschap bij TSC vertrok hij naar Willem II waar hij een rol als assistent invulde. Maar de meeste impact had hij bij FC Twente en PSV waarbij hij het betaald voetbal in ons land naar een hoger niveau heeft getild.

Van 1981 tot 1984 was Kees Rijvers ook nog bondscoach van het Nederlands elftal. Nadien kwam hij vooral bekend te staan als de coach die verantwoordelijk was voor een flinke verjonging binnen Oranje. Hij liet een groot deel van de spelers debuteren die in 1988 onder Rinus Michels Europees Kampioen zouden worden. Onder meer Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Gerald Vanenburg, Jan Wouters, Wim Kieft en Adri van Tiggelen speelden onder Kees Rijvers hun eerste wedstrijd voor het Nederlands elftal. En ook huidig bondscoach Ronald Koeman en één van de huidige assistenten - Erwin Koeman – kregen hun haasje toen Oranje onder leiding stond van Kees Rijvers.

Bondscoach Ronald Koeman: “Ik herinner me Kees Rijvers als een bijzonder prettige en sympathieke man. Hij was rustig en ging bijna op een vaderlijke manier met zijn spelers om. De trainer die je in Oranje laat debuteren vergeet je natuurlijk nooit meer, dus Rijvers zal altijd in mijn herinnering blijven. Een goed initiatief van de KNVB om hem op deze manier te eren; dat verdient hij.”

Bondsvoorzitter van de KNVB: “Het levensverhaal van Kees Rijvers vertelt voor een belangrijk deel ook het verhaal van het Nederlands voetbal. Tijdens zijn actieve periode heeft hij een aandeel van betekenis gehad in ontwikkelingen binnen het voetballandschap die een blijvende impact hebben gehad op het clubvoetbal en het nationale team. Ik denk daarnaast dat de loopbaan van Kees Rijvers niet alleen is ingekleurd door zijn vakkennis en prestaties, maar ook door zijn vaderlijke loyaliteit naar spelers en zijn bescheiden en soms eigenwijze karakter. Die optelsom maakt dat hij hoog aangeschreven staat in de voetbalwereld. Het bondsridderschap is een passende onderscheiding voor de manier waarop hij het Nederlands voetbal vertegenwoordigd heeft.”

Eerder werd Kees Rijvers al een onderscheiden door de vakorganisatie Coaches Betaald Voetbal. Hij ontving in 2004 namelijk de allereerste uitgave van de Rinus Michels Award, als eerbetoon aan zijn totale oeuvre. Vandaag kreeg Kees Rijvers in het bijzijn van zijn vrouw Annie en naaste familie de onderscheiding van het Bondsridderschap uitgereikt. 

ms21081377649[1]

Ook een wedstrijd van NAC bijwonen?

Wil jij een keer een Avondje NAC bijwonen? Dat kan! Klik op de button hieronder en bestel je tickets.

img 0235