The only way is up-date oktober 2024
Het is de zondagochtend na NAC – N.E.C. en ik wil starten aan mijn update. Vier koppen koffie verder en nog geen letter op papier. Zoveel om over te schrijven, media te woord staan over de incidenten, actie op de incidenten tijdens de wedstrijd, tussendoor een spelletje spelen met mijn zoontje (in zijn NAC-shirt) en de middag breekt alweer aan... En ik ben nog geen stap verder. Even de helikopter in en alles overzien. Niet over voetbaltechnische zaken, niet over emoties die nog overal rondgieren na weer een bijzonder avondje NAC, maar wel over lopende zaken die menig supporter interessant vindt om te lezen.
10 okt 2024
Welnu, daar gaan we dan…
Om maar weer gelijk terug op aarde te komen: de jaarrekening 2023-2024 is afgerond en ingediend bij de KNVB. De jaarrekening wordt op dit moment opgemaakt voor publicatie, zodat we het ook zelf kunnen delen op onze website. Dit volgt natuurlijk zo snel mogelijk, maar gezien het belang wil ik er toch al graag een kleine passage aan wijden. “Samenvattend stellen wij vast dat NAC Breda B.V. in 2024 voor wat betreft de interne beheersing relevant voor de controle van de jaarrekening ‘in control’ is.”
Een prettige constatering door onze accountant in het verslag en op basis van hoe er gewerkt wordt door ons team ook helemaal juist. Samen met onze Operationeel Directeur Edgar, zijn financiële team (Gijs en Dominique) en met steun van RvC-lid Edwin, hebben we grip op een complexe huishouding. Dat is een groot compliment waard.
Realiteit is echter ook dat dit de grote uitdagingen voor de toekomst niet wegneemt. Ik roep niet voor niets al sinds (en voor) mijn start dat de grotere dossiers de toekomst van onze club gaan bepalen. Nu de cijfers bekend zijn wil ik dit graag nog wat beter uitleggen: NAC heeft structureel een verliesgevende bedrijfsvoering. Er gaat veel meer geld uit dan er binnenkomt. Afgelopen seizoen zijn we vertrokken met de prognose van een verlies van bijna 4 miljoen euro. De uiteindelijke jaarcijfers zijn iets minder slecht: een verlies van iets minder dan 2 miljoen euro.
Dankzij de garantstelling van onze certificaathouders en grip op het interne werk is er dus sprake van “control”. Dat is een belangrijke conclusie, maar neemt niet weg dat er een grote uitdaging aan de horizon gloort. Ook in de Eredivisie draaien wij namelijk een flink miljoenenverlies. Een verlies dat voor de tweede en laatste maal afgedekt wordt door de garantstelling van onze certificaathouders. Ongekend wat zij voor onze club betekenen. Het is fundamenteel voor waar we nu staan. Zoals ik echter al eerder stelde: de certificaathouders zijn geen pinapparaat. Wij mogen dit nooit normaal gaan vinden en het feit dat de garantstelling na komende zomer eindigt is in het belang van het op eigen benen staan van de club.
We moeten van het infuus af. Moeilijk? Ja. Uitdagend? Ja. Tijdsdruk? Ja. Noodzakelijk? Ja! En hoe dan? Met de volzin van vorige keer als startpunt: “Wij kunnen met onze club enkel en alleen duurzaam worden als we ooit een eigen stadion met een verbouwd hoofdgebouw, meer plaatsen en potentieel bredere inzet dan alleen voetballen hebben.”
Deze zin schreef ik in mijn vorige update en verwees toen al naar de voor jou opvallendste woorden in de zinnen. Onze thuisbasis is de sleutel tot het losraken van het infuus. Hiervan zijn de kosten namelijk het hoogst. Algemeen bekend is dat ons stadion in kosten inmiddels van Champions League niveau is. Na Heerenveen zijn wij de club met de hoogste stadionkosten van Nederland.
We moeten echter niet vergeten dat dit totale pakketje aan kosten is ontstaan met een belangrijke reden: de redding van onze Parel. Met respect en dankbaarheid voor dit verleden werken we constructief en hard aan oplossingen voor de toekomst. Naast een noodzakelijke verlaging van kosten, moet het stadiondossier ook tot een verhoging van inkomsten leiden. Dit willen we realiseren door een kleine uitbreiding van onze tribunes, een verbouwing van onze commerciële ruimtes en een bredere inzet van ons stadion dan alleen voetballen. Zoals je leest is dit alweer een stukje concreter dan in mijn vorige update.
Dit hele pakket aan stadionuitdagingen is het meest cruciale dossier om de totale Gordiaanse knoop van uitdagingen op te lossen en is de belangrijkste stap om de knoop te ontwarren. Ik hoop iedere update wat meer te kunnen delen over de voortgang, zodat het steeds duidelijker wordt waar we, met de mooie volzin als uitgangspunt, naartoe werken.
Dan een vervolg over de herstructurering van onze organisatie. Zoals eerder benoemd gaan we toewerken naar het werken in teams. Teams waarin expertise samenkomt en focus ligt op waar mensen goed in zijn. Onder leiding van de drie directeuren wordt de operatie aangestuurd op operationeel gebied (Edgar), marketing & sales gebied (Eric) en voetbalgebied (Peter). Samen met de drie directeuren en Leon (dossiers, operationeel en gebruik van expertise en ervaring) zijn we drukdoende om de strategie te herijken en de invulling van de teams verder uit te schrijven.

Rick van den Dungen
Eén van de eerste vruchten die we hierbij plukken is de komst van accountmanager Rick van den Dungen. De achternaam klinkt velen van jullie als muziek in de oren, Rick is dan ook de zoon van wijlen NAC-icoon Hans. Het voelt dan ook vanaf het eerste contact erg vertrouwd. Rick start 1 december in zijn nieuwe functie.
Eind oktober moet de nieuwe organisatie ingericht zijn, zodat we in november kunnen draaien. Eind december moet ook de vernieuwde strategie klaar zijn. Ikzelf pak de maatschappelijke tak, media, veiligheid en supporters erbij in mijn verantwoordelijkheid, samen met Eric, Edgar of Leon. Gezien de directe lijn naar onze achterban wil ik hier zo kort als mogelijk op de bal spelen, samen met mijn directeuren.

Gijs Kluft keert terug
Supporterszaken pak ik dus ook direct onder mij op. 1 december start oude bekende Gijs Kluft als SLO (supporterscoördinator). Samen met Gijs werken we toe naar een “Bureau Supporterszaken”. Dit wordt een stevig onderdeel dicht tegen de directie aan en passend bij de nieuwe structuur. Hierin moet supportersactivatie en -participatie worden versterkt, sfeer en sfeeracties worden gewaarborgd en gefaciliteerd, meer verbinding worden gecreëerd met belanghebbenden en de beleving van hét ultieme avondje NAC worden gestimuleerd.
Het ‘Bureau Supporterszaken’ is een belangrijke stap voorwaarts in de verbinding naar onze achterban, waarin we naast communicatie ook moeten werken aan meer samenwerking tussen geledingen. In dit kader is het ook goed om te melden dat de Klankbordgroep en Clubraad nog steeds actief met onze Raad van Commissarissen (RvC) in gesprek is over de vertegenwoordiging van supporters binnen de RvC. Eind september heeft de RvC in een vergadering besloten open te staan voor deze gezamenlijke stap. Samen met de RvC wordt er door de Klankbordgroep en Clubraad gewerkt aan een profiel voor een nieuw RvC-lid. Natuurlijk wordt er dan gesproken over de achtergrond van het ideale profiel, maar vooral ook over toegevoegde waarde voor de club. Het is belangrijk dat er, naast toezicht houden, een expertise wordt toegevoegd waarmee onze club weer wordt geholpen. Elke commissaris moet, ja ja daar komt ie… zijn eigen plusje hebben ;-).
Over veiligheid ga ik nu niet veel uitweiden. Op onze eigen kanalen en in verschillende media hebben we actief gecommuniceerd over de incidenten.
FC Utrecht thuis: 17 oktober tuchtzaak naar aanleiding van 10.000 euro boete.
Feyenoord-uit: inmiddels acht stadionverboden, terwijl meerdere verboden nog kunnen volgen door werk KNVB Taskforce en lopend politieonderzoek. Opgelopen schade en boetes worden één op één doorberekend naar daders.
N.E.C.-thuis: daders uit Nijmegen geïdentificeerd en wordt verder overgenomen door N.E.C. en politie Nijmegen.
Op het ingerichte Meldpunt Supporterszaken komen veel meldingen binnen, niet alleen op incidenten, maar ook gericht op verbetering van dienstverlening. Dat is top, want daar kan de club iets mee.
We geven later wat meer uitleg over wat er zich nu allemaal afspeelt op dit gebied. De incidenten, de gevolgen, de strafkaart, de boetes en ga zo maar door. Het lijkt ons goed om hier eens in alle rust wat meer bij stil te staan, zodat dit iedereen de gelegenheid geeft dit moeilijke vakgebied beter te begrijpen.
Het debacle met betrekking tot de levering van ons thuisshirt is helaas nog niet opgelost. In alle eerlijkheid verwacht ik ook niet dat dit nog naar tevredenheid gaat gebeuren. Niet voor de club en dus ook niet voor de supporters. Ons uittenue gaat wel weer in de verkoop met een badge, evenals een speciaal derde tenue dat richting RKC Waalwijk-thuis gelanceerd wordt. Links en rechts zullen er ook nog wat kleinere badges binnen druppelen. Het is een doekje voor het bloeden, maar beter iets dan niets. Zoals eerder gezegd: dit mag nooit meer gebeuren. Ik blijf het herhalen, maar het eerlijke verhaal is ook dat de pijn er is en dat wij die niet volledig krijgen weggenomen. Nogmaals duizendmaal excuses hiervoor.
Het is vast en zeker zo dat ik nu onderwerpen oversla waarover je wellicht ook meer had willen weten. Bij iedere update selecteer ik hetgeen dat op dat moment van belang is. Heb je aanvullingen of tips, dan ben je van harte welkom om deze te delen via het Meldpunt Supportszaken.
Het is inmiddels donderdagmiddag. De update toch maar geschreven in meerdere dagen... Ondertussen draait de operatie door. Spelers en staf kijken uit naar een welverdiend vrij weekend, jeugdopleiding, vrouwen en kantoororganisatie knallen door in hun programma. Wat is het werken in een voetbalbedrijf toch heerlijk en wat zijn mensen bevlogen!
Op naar een uitdagend blok aan wedstrijden. Wedstrijden waarin ik intens hoop op de Avondjes NAC, zoals ik ze inmiddels niet anders ken. De avondjes met kippenvel, groots geluid, synergie tussen spelers en staf, sidderend van emotie en meeleven. Door weer en wind. In voor- en tegenspoed. SAMEN, ook al zit het vast en zeker ook een keer tegen. We hebben elkaar nodig en houden elkaar vast! SAMEN zijn wij NAC.
Remco
Ook een wedstrijd van NAC bijwonen?
Wil jij een keer een Avondje NAC bijwonen? Dat kan! Klik op de button hieronder en bestel je tickets.