Van der Gaag: "Ik wil zo snel mogelijk weer op het veld staan"


	

Jordan van der Gaag groeide op in Portugal en keerde een paar jaar geleden terug op de Nederlandse velden. De 21-jarige middenvelder vertelt over zijn jeugd in Portugal, vader Mitchell en hoe hij de huidige periode doorkomt.

"Ik ben in Portugal opgegroeid en toen ik twee jaar oud was, verhuisd naar Madeira. Dat is het eiland waar Cristiano Ronaldo ook vandaan komt. Ik heb daar ongeveer zes jaar gewoond en ben daar ook begonnen met voetballen", vertelt Van der Gaag, die vaak bij wedstrijden van zijn vader, die toen speler was van Maritimo, ging kijken.

"We hebben echt veel duels gekeken. Ik wist al op vrij jonge leeftijd dat ik wilde gaan voetballen. Dat was het enige wat ik écht leuk vond. Ik heb ook nog wel getennist, maar op een gegeven moment moet je dan een keuze maken. Mijn keuze was sowieso voetbal."

Ondanks het feit dat Van der Gaag het grootste gedeelte van zijn leven in Portugal woonde, voelt hij zich wel meer Nederlander. "Ik voel me een beetje Portugees, maar ik ben wel meer Nederlander. Ik heb nooit Nederlands geleerd op school, ik leerde alles van mijn ouders. Zij zijn allebei Nederlands, dat speelt ook mee. In de jeugd heb ik altijd voor de Nederlandse jeugdelftallen, daarom voel ik me ook meer Nederlands."

De middenvelder ziet de verschillen tussen beide landen: "Het weer in Portugal is wel heel veel beter. Het leven is anders daar, beter vind ik. In Nederland is het organisatorisch beter geregeld dan daar. Qua voetbal is het voetbal in Portugal meer fysiek dan hier. Daar is het veel lopen en minder met de bal. Ik leerde daar om veel zonder bal te voetballen en ik werd fysiek sterker. Ik vind het net zo fijn om in Nederland te voetballen als in Portugal. In Nederland is het veel aan de bal en technisch beter, dat voetbal past beter bij me. Later, als ik groot ben haha, wil ik wel terug naar Portugal, sowieso."

Vader Mitchell is momenteel trainer van Jong Ajax en Jordan krijgt veel hulp van zijn vader. "Hij helpt me altijd op voetballend gebied. Na een wedstrijd bekijk ik beelden met hem. Dat waardeer ik echt. Vroeger hoopte ik altijd op zo’n carrière net als mijn vader. Thuis proberen we niet altijd over voetbal te praten, maar het gaat er wel vaak over, haha. Als ik een wedstrijd heb gespeeld, kijkt hij alles terug. Altijd. We bekijken beelden, hij geeft feedback. Hij vertelt me wat goed is en wat beter kan. Daar leer ik van en dat vind ik zeker prettig."

Er is één wedstrijd die het tweetal niet terug heeft gekeken. "Die wedstrijd tegen Jong Ajax, die vond ik wel lekker, haha. Mijn vader vond het natuurlijk iets minder. We stonden 2-0 achter, waren het eigenlijk helemaal kwijt. De 2-1, vlak voor rust, was belangrijk. In de tweede helft werden wij steeds sterker en we voelden na de 2-2 dat we voor de overwinning konden gaan. Toen viel de bal voor mijn voeten en dacht ik: ik schuif 'm er rustig in. Mijn vader was wel blij voor me, dat was mooi, maar die wedstrijd hebben we maar overgeslagen met het beelden bekijken. We hebben ‘m niet teruggekeken, haha."

Van der Gaag zit op zijn plek bij NAC. "Mijn neef, Bodi Brusselers, speelde al bij NAC. Hij vertelde dingen over de supporters, over het stadion en over het Avondje NAC. Zoiets zie je niet vaak, dat vind ik echt heel mooi. Dat zijn redenen waarom ik hier speel. NAC is een fijne club en ik voel me hier goed. Ik ga goed om met de rest van de spelersgroep en we hebben het ook gezellig onderling."

"Als ik kijk naar mijn periode bij NAC, had ik het in het begin lastig. Ik kwam vanuit de jeugd, ik zat voor de eerste keer bij het eerste elftal. Ik heb er wat langer over gedaan om goed te spelen, om te presteren. In het begin van dit seizoen had ik het ook weer lastiger, maar inmiddels is het wel beter. Ik heb veel speelminuten gekregen. Mijn ambitie is om te promoveren met NAC."

Vanwege het COVID-19-virus rolt de bal voorlopig niet. "Ik mis het voetbal momenteel heel erg, ik wil zo snel mogelijk weer op het veld staan. Ik hoop dat we het seizoen nog af kunnen maken. Ik probeer fit te blijven door te gaan hardlopen en in huis wat oefeningen te doen. We hebben vanuit de club een schema meegekregen en ik probeer binnen krachtoefeningen te doen."

"Verder zit ik momenteel veel op sociale media en ik FaceTime vaak met mijn vrienden. Dat doe ik ook met mijn familie in Portugal. Mijn moeder, broertje en mijn twee zussen wonen nog daar. Ik mis mijn familie en voetbal momenteel wel echt het meest", aldus Van der Gaag.

Nieuwsbrief Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en mis geen updates!