Sluiten

In 2020 is het project NAC Football Memories opgezet voor de senioren die veelal aan huis gekluisterd zijn en weinig tot geen sociale contacten meer hebben. Op basis van foto’s, kranten, fragmenten en andere memorabilia wordt het rijke voetbalverleden van de Parel van het Zuiden besproken.

hansdaane

Hans Daane is een geboren Bredanaar, maar woont momenteel in Etten-Leur. De 67-jarige pensionado is al van kinds af aan supporter van de club. Het geel-zwarte hart is zodanig groot dat hij vanaf zijn vijfde nog maar zes thuiswedstrijden gemist heeft. Hij zet zich daarnaast met alle liefde in op diverse vlakken voor het voetbalbedrijf. Hans zit in het bestuur van de NAC Supportersvereniging en was een fanatieke speler in de beginjaren van de NAC OldStars met vv Internos. Door een hartinfarct was het niet meer mogelijk om aan het fysieke spel bij de NAC OldStars deel te nemen.

Door het verplichte stoppen aan de NAC OldStars kwamen andere kansen voorbij en vroeg de organisatie of Hans iets kon betekenen voor NAC Football Memories. Door zijn enthousiasme en vele ervaringen met de club is Hans een wandelende encyclopedie van wat betreft NAC Breda. In samenwerking met het NAC Museum verzorgt hij de boeken, foto’s en andere materialen voor de bijeenkomsten.

“Mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn of beginnend Alzheimer hebben worden uitgenodigd om eens deel te nemen aan een bijeenkomst (natuurlijk kun je je ook aanmelden). Het zijn vaak mensen die al een seizoenkaart hadden. We proberen dan te achterhalen waar de NAC-interesse ligt van die personen. We hebben bijvoorbeeld boeken vanaf de jaren 1950. Sommige weten bij wijze van spreken niet meer wat er een uur geleden gebeurd is, maar kunnen nog feilloos herinneringen ophalen aan een wedstrijd van járen geleden. We gaan dan daarover met de deelnemers in gesprek."

nac football memories 2

Hans ervaart dat deelnemers tijdens de bijeenkomsten steeds meer uit hun schulp kruipen. Zo zie je dat praten en herinneringen ophalen een positief effect heeft op iemands welzijn. De sociale aspecten van een mens worden geprikkeld en zo is te zien dat mensen genieten van deze kleine initiatieven. Om hier een steentje aan bij te dragen biedt kans op een geluksmoment. “Het geeft veel voldoening en er zijn ook wel situaties herkenbaar”, aldus Daane.

Hans geeft aan dat hij het mensen zou aanraden om deel te nemen aan het project. Sommige mensen in de doelgroep kruipen in hun schulp en door deze bijeenkomsten laat je ze daar onbewust uit kruipen.

Sommige mensen in deze doelgroep kruipen een beetje weg, maar die haal je daar een beetje uit. “Ze mogen wel wat meer uit de anonimiteit halen ondanks dat ze wat vergeetachtig worden.”

Heeft u interesse om deel te nemen aan de bijeenkomsten van NAC Football Memories? Stuur dan een e-mail naar maatschappelijk@nac.nl om naar de mogelijkheden te vragen.

ms21081377649[1]

Ook een wedstrijd van NAC bijwonen?

Wil jij een keer een Avondje NAC bijwonen? Dat kan! Klik op de button hieronder en bestel je tickets.

espn ontknoping clubads 1366x768