Sluiten

Tientallen kinderen wandelen bijna dagelijks het Rat Verlegh Stadion binnen voor het Playing for Succes-programma van NAC. Maar hoe goed werkt het en waarom wordt het gehouden? De kracht van de Bredase club blijkt maar weer eens een groot wapen, bevestigt ook een onderzoek. ,,Alles valt of staat met vertrouwen en geloof in jezelf.”

“We weten en zien dat dit project werkt, maar het is altijd goed en fijn als dat weer onderbouwd kan worden met een rapport”, vertelt Elvera de Kam, Manager van NAC Maatschappelijk. Brian Godor, onderzoeker en eigenaar van Sport-Impacx, voerde een onderzoek uit. Om bevestiging te krijgen en vooral te kijken waar Playing for Succes bij NAC nog verbeterpunten kan halen. Dit deed hij aan de hand van enquêtes. Godor: “Het stadion en de club zijn een goed middel, maar het gaat echt om de invulling van het programma. Ik hoop met dit rapport inzichten te geven. Wat goed gaat, maar ook wat beter moet. Ik kan wel concluderen dat hier veel dingen goed gaan.”

Het naschools programma, onderdeel van Playing for Sucess Nederland en één van de grootste erkende jeuginterventies,  richt zich op kinderen van 9 tot 14 jaar die met name sociale en emotionele uitdagingen ervaren in de traditionele onderwijsomgeving. Dit gaat bij Playing for Succes NAC jaarlijks om zo’n 1000 kinderen.

'Uit de vertrouwede omgeving halen'

Hoe ziet zo’n programma er bij de NACademy er eigenlijk uit? “De kinderen komen naar het leercentrum bij ons in het Rat Verlegh Stadion”, vertelt Mart van Poppel, medewerker van NAC Maatschappelijk. “We spelen bijvoorbeeld kaartspellen met elkaar, doen een speurtocht over de tribunes met reken- en taalvragen en soms nodigen we spelers of medewerkers van NAC uit om mee te helpen. Het is heerlijk om ze uit de vertrouwde omgeving van het klaslokaal te halen.”

De bouwstenen om te groeien zijn bijvoorbeeld het zelfrespect verbeteren, de emoties onder controle houden en de focus op hun ‘problemen’ te houden. Allerlei zaken waar het programma van Playing for Succes bij NAC zich mee bezighoudt. “Samen met de scholen in Breda en de regio willen we bepalen welke behoeftes er spelen en welke kinderen het meest geschikt voor dit programma zijn”, duidt De Kam. “We willen niet dat het puur om het aantal gaat, we willen vooral impact te maken. De scholen en de kinderen moeten niet alleen het idee hebben,  dat ze iedere keer een teamuitje naar NAC maken. Uiteraard willen we zoveel mogelijk kinderen helpen, maar we willen onze doelen wel behalen.”

Ook Playing for Succes NAC-docent Martijn Hoogers benadrukt nogmaals hoe belangrijke rol de rol van NAC is in het verhaal. “Het is voor kinderen van groep 6, 7 en 8 en brugklassers magisch om hier te komen. Dat gevoel willen we ook creëren. Het gevoel dat je erbij hoort en dat je je hier als leerling helemaal thuis kan voelen. En dat in combinatie met een mooi programma. Ik ben trots om hieraan mee te doen en dat mogen partijen als de gemeente Breda en andere maatschappelijke partners gerust weten.”

Lees het rapport via deze link.

ms21081377649[1]

Ook een wedstrijd van NAC bijwonen?

Wil jij een keer een Avondje NAC bijwonen? Dat kan! Klik op de button hieronder en bestel je tickets.

vriendenloterij
soccernews3